Shoppaile ja herkuttele aamun tai illan miniristeilyllä, vietä päivä Tallinnassa tai hyödynnä Eckerö Linen edullisia hotellipaketteja viipyäksesi Virossa pidempään.

Kokosimme viisi kesävinkkiä unohtumattomalle etelänlomalle. Valitse niistä mieluisin tai toteuta vaikka kaikki!  

  1. Historiallinen vanhakaupunki

Mitä olisi Tallinnan-matka ilman pistäytymistä keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin? Nauti ainutkertaisesta arkkitehtuurista, historian lehtien havinasta ja mukulakivikatujen modernista ihmisvilinästä. Poikkea kauppoihin ja museoihin, herkuttele hyvällä ruoalla ja löydä lempisoppesi kahviloiden hurmaavilta sisäpihoilta. 5.–8. heinäkuuta vietettävillä keskiaikapäivillä pääset virittäytymään myös täysin autenttiseen keskiajan tunnelmaan.

Kuva: Kadi-Liis Koppel / visittallinn.ee

Lintuperspektiivistä saat vanhankaupungin haltuun yhdellä katsauksella: kiipeä vaikkapa raatihuoneen kellotorniin tai jollekin Toompean mäen kolmesta näköalatasanteesta. Kaikkein korkeimmalta tarkastelet Tallinnaa Olevisten kirkon tornista.

Legendan mukaan Olevisten kirkon rakensi aikanaan jättiläinen. Tarinan todenperäisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta totta on se, että vuoteen 1625 saakka tämä Tallinnan siluettia määrittelevä kirkko oli koko maailman korkein rakennus.

  1. Trendikäs Kalamaja

Tallinnan rautatieaseman kupeessa sijaitseva Kalamaja on viime vuosina kivunnut suomalaisten suosikkikohteeksi ohi kärkipaikkaa kauan pitäneen vanhankaupungin. Hurmaavalle puutaloalueelle on lyhyt kävelymatka Tallinnan keskustasta, ja sinne on helppo hurauttaa myös raitiovaunuilla 1 ja 2.

Kuva: Maret Põldveer-Turay / visittallinn.ee

Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Kalamaja oli hämäräperäistä seutua, josta kunnon kansalainen pysytteli hyvillä mielin etäällä. Sitten tuli lama ja Kalamajan ränsistyneet talot alkoivat kiinnostaa edullisen asunnon etsijöitä.

Vuosien saatossa Kalamaja on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Vanhat talot on kunnostettu, uusia rakennettu ja yhteisöllisyys kukkii. Kalamajan kahvila- ja ravintolatarjonta houkuttelee sekä matkailijoita että paikallisia, ja seutu tunnetaan taiteilijoistaan, hipstereistään ja hurmaavan boheemista elämänmenostaan.

Poikkea ehdottomasti vanhaan tehdaskiinteistöön rakennetussa Telliskiven luovassa keskuksessa nauttimassa hyvästä ruoasta, juomasta ja design-liikkeiden tarjonnasta. Uudistettu Asemantori eli Balti jaama turg on niin ikään täynnä syötävää, juotavaa ja fiilisteltävää.  

  1. Keisarillinen Kadriorg

Kadriorg tunnetaan upeasta puistostaan ja tyylikkäistä puuhuviloistaan. Suomalaisten keskuudessa tunnetuimpia Kadriorgin rakennuksia lienevät taidemuseo Kumu ja presidentinlinna.

Oli kuitenkin aika, jolloin Kadriorgissa ei häärännyt presidentti, vaan keisari: Viroakin hallinnut Pietari Suuri rakennutti puiston ja siellä sijaitsevan palatsin vaimolleen Katariinalle, jonka mukaan alue sai myös Katariinanlaaksoa tarkoittavan nimensä.

Kuva: Kadi-Liis Koppel / visittallinn.ee

Tänä kesänä puiston ja palatsin valmistumisesta tulee kuluneeksi 300 vuotta. Suuri juhlapäivä on 22. heinäkuuta, jolloin juhlia vietetään konserttien, opastettujen puistokierrosten ja muiden ilmaistapahtumien merkeissä. Nähtävää riittää silti kesän jokaiselle päivälle – Kadriorg on aina kokemisen arvoinen.

Kolistele kohteeseen vaikka 1900-luvun alkuvuosien ilmettä jäljittelevällä retroratikalla numero 3. Niitä liikennöi Kadriorgin suuntaan kaikkiaan kuusi ja ne on nimetty Viron historian merkkihenkilöiden mukaan.

  1. Rohkeasti keskustan ulkopuolelle

Uskaltaudu myös kaupungin keskustan ja tuttujen kaupunginosien ulkopuolelle. Tutustu neuvostoarkkitehtuurin leimaamiin arkielämän puitteisiin Tallinnan kerrostalolähiöissä tai ihastu 1920-luvun henkeä huokuvaan vehreään Nõmmen kaupunginosaan. Polski Piritan tai Stroomin uimarannoilla, vaella kaupunkiluonnossa Paljassaaren niemellä tai istu bussiin ja katso, minne se vie.  

Tallinnassa liikkuminen on helppoa ja turvallista. Osta matkakortti sataman R-kioskista, ja koko kiehtova kaupunki on muutamalla eurolla sinun. Eksymistä ei Tallinnan kokoisessa kaupungissa kannata pelätä – jos bussi tai johdinauto vie, se yleensä myös tuo takaisin.

Kuva: Rasmus Jurkatam / visittallinn.ee
  1. Vai sittenkin Tallinnaa edemmäs?

Tiesitkö, että kesäisin Viron pääkaupunki ei itse asiassa olekaan Tallinna? Viron lounaisrannikolla sijaitseva, pitkästä hiekkarannastaan tunnettu kylpyläkaupunki Pärnu on kantanut vuodesta 1996 lähtien Viron virallisen kesäpääkaupungin arvonimeä.

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto tunnetaan sen sijaan yliopistostaan – Tartossa keskimäärin joka viides vastaantulija on opiskelija. Poikkea vaikka Viron uudessa kansallismuseossa, ihmettele paikallista ”Pisan tornia”, kuuntele Emajoen liplatusta ja tunne kuuluisan Tarton hengen kosketus.

Vai jatkaisitko matkaa vielä yhden laivamatkan taakse, valssistaan tunnetulle Saarenmaalle? Siellä nautit Kuressaaren hurmaavasta pikkukaupunkitunnelmasta ja kohtaat myös alkuperäistä Viroa: koskematonta luontoa, ruokokattoisia taloja, tuulimyllyjä ja keskiaikaisia kirkkoja.

 

 

Varaa matkasi kesä-Viroon Eckerö Linen uudistuneilta nettisivuilta vaikka saman tien. Samasta osoitteesta löydät myös Tallinnan tapahtumakalenterin sekä lomavinkkejä Viron muihin kaupunkeihin. Eckerö Line ja m/s Finlandia toivottavat lämmintä kesää!

Pääkuva: Terhi Pääskylä-Malmström