Levi on kestävän kehityksen matkailukohde

Matkailuelinkeino ja herkkä arktinen luonto ovat haastava yhdistelmä. Levillä tehdään päivittäin merkittäviä ympäristötekoja, minkä ansiosta vastuullisuuden edelläkävijälle on myönnetty useita ympäristösertifikaatteja. Uusiakin tavoitellaan.

Levi on kaukana, mutta kuitenkin lähellä. Matka ympärivuotiseen yritys- ja vapaa-ajanmatkakohteeseen taittuu Helsinki-Vantaalta puolessatoista tunnissa. Kas siinä pulma.

– Me toimimme arktisen luonnon keskellä, jossa etäisyydet ovat pitkät. Leville matkustetaan ulkomailta pääosin lentäen, kotimaasta ja paikan päällä matkoja taitetaan autolla. Vaikka panostammekin lähiruokaan, on hedelmät ja osa vihanneksista kuljetettava tänne muualta, sanoo Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio ”YT” Kivisaari.  

Kittilän kupeessa ei ole kuitenkaan jääty päästöpilveen makaamaan. Lentopäästöjä kompensoidaan, matkailuyrittäjien käytössä on sähköautoja ja yhteistyökumppaneilta vaaditaan vastuullisuutta. Myös jätteiden kierrätykseen kiinnitetään erityistä huomiota, mikä ei tuhannen vakituisen asukkaan tunturikylässä ole itsestäänselvyys.  

Lisäksi vastuullisuuteen kuuluu alkuperäiskulttuurin vaaliminen. Paikallisasukkaiden ja matkailijoiden mielekkäästä kohtaamisesta on pidettävä huolta, jotta matkailuelinkeino alueella voi jatkua.

– Kittilän kunnalla on menossa kestävän matkailun kehitysprojekti, jossa myös Visit Levi on mukana. Lisäksi tavoitteenamme on olla Suomen ensimmäisiä Sustainable Travel Finland -merkin saavia matkailualueita, Kivisaari kertoo.

Esimerkkinä maailmalle

Maapallon mittakaavassa Suomen Lapissa tehdään varsin pieniä tekoja. Loppujen lopuksi niillä voi silti olla suuri vaikutus.

– Me tarjoamme mahdollisuuden matkustaa paikkaan, jossa on koko asutun maailman puhtain ilma. Näytämme, että maapallo voi olla tällainenkin, mikä taas voi aiheuttaa positiivista paikallista liikehdintää matkailijoiden kotimaissa, Kivisaari linjaa.

– Puhtaan ilman lisäksi toinen myyntivalttimme on korviahuumaava hiljaisuus. Tällaiset kokemukset pitää pystyä säilyttämään. Se on osa vastuullisuutta arktisesta luonnosta, joka ennusteiden mukaan kärsii ilmastonmuutoksesta kaikkein eniten.  

Yksin kelkkaa ei kuitenkaan käännetä. Ympäristötyöhön on sitoutunut suuri joukko saman asian puolesta toimivia matkailuyrityksiä.

Positiivista hiilikädenjälkeä kasvattamassa

Levi Ski Resort  on Pohjoismaiden ensimmäinen kansainvälisen ISO 14001 -ympäristösertifikaatin saanut hiihtokeskus.

– Tavoitteenamme on käyttää sataprosenttisesti uusiutuvia energiamuotoja, kuten maalämpöä. Myös lumetuksessa syntyvä hukkalämpö hyötykäytetään kiinteistöjen lämmityksessä. Tulevaisuudessa haluamme hyödyntää entistä enemmän myös aurinko- ja tuulivoimaa, kertoo Levi Ski Resortin turvallisuuspäällikkö Heikki Saarensalmi

Levin rinteissä on oltu jo pitkään alan edelläkävijöitä. Pohjoismaiden suurin automaattilumetusjärjestelmä on entistä energiatehokkaampi, minkä lisäksi lumetuksen automatisointi vähentää rinteessä tehtävän konetyön määrää. Välttämätön työ taas tehdään energiaa säästävällä rinnekalustolla.

– Rinnekoneemme on varustettu lumen syvyyttä mittaavalla SnowSat-järjestelmällä, joka vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä konetyön ennakointia parantamalla. Ympäristöä säästetään lisäksi nelitahtisilla moottorikelkoilla, polttoaineen kulutusta vähentävillä lisäaineilla ja säästävällä ajotavalla, luettelee Levi Ski Resortin projektikoordinaattori Tuukka Sutinen.

– Myös valaistuksen tarvetta on vähennetty rinteiden aukioloaikoja säätämällä ja rinnevalaistuksen energiantarvetta minimoitu led-valoihin siirtymisellä.  

Viime marraskuisessa Levin World Cupissa hiihtokeskus lanseerasi uudet jätteidenlajittelusymbolit, jotka kehitettiin yhteistyössä Kittilän kunnan ja jätehuoltoyhtiö Lapecon kanssa. Merkit on otettu käyttöön samanlaisina Levin koko matkailualueella, mikä helpottaa turistien sitouttamista lajitteluun.

– Olemme muun muassa näillä toimilla sitoutuneet kasvattamaan positiivista hiilikädenjälkeämme. Se on hiilijalanjäljen positiivinen vastakohta, joka syntyy ympäristön hyväksi tehdyistä positiivisista käytännön teoista, Sutinen summaa.

Ensimmäinen Green Activities -sertifikaatti Leville

Green Key -ohjelman operoima Green Activities -ympäristösertifikaatti on suunnattu pienille, asiakkaitaan luontoon vieville matkailualan ohjelmapalveluyrittäjille. Levin ja samalla koko maailman ensimmäinen sertifikaatti myönnettiin tammikuussa Levillä ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella toimivalle ohjelmapalveluyritys Discover Laplandille

– Discover Lapland järjestää luontoretkiä ja -aktiviteetteja ympäri vuoden. Valikoimaan kuuluvat lyhyet päiväretket ja iltavaellukset sekä naisryhmille suunnatut pidemmät viikonloppuretket, joilla kokeillaan esimerkiksi vapaalaskua, maastopyöräilyä ja vaellusta, kertoo ohjelmapalveluyrittäjä Anette Latva-Piikkilä

– Ympäristösertifikaatin kriteerit ovat tiukat. Yrittäjän tulee sitoutua vastuullisuuteen, arvioida ja kehittää oman toimintansa ympäristövastuullisuutta sekä osallistaa ja sivistää asiakkaitaan ympäristöasioissa.

Discover Laplandin puolesta puhui muun muassa kiinteän toimitilan korvaaminen luonnossa tapahtuvilla asiakaskohtaamisilla. Lisäksi luonnossa liikutaan ympäristöä kunnioittaen.

– Meille on tärkeää, ettei luontoon ei jää muuta kuin omat jäljet lumeen, Latva-Piikkilä tiivistää.

Vastuullisuuskouluun asiakkaita ei kuitenkaan laiteta, vaan ympäristön hyvinvointi nousee esille omalla painollaan. Tekemisen myötä retkeilijät saavat tietoa luonnossa liikkumisesta, oikeasta varustuksesta ja esimerkiksi siitä, mitä retken aikana syntyville roskille tehdään. Luonnossa tallataan vain valmiita polkuja, eläimiä ihaillaan etäältä ja retkimuonana suositaan paikallista lähiruokaa.  

– Meidän missiomme on luoda elämyksiä luonnossa ja antaa työkaluja arjen ympäristötekoihin. Niitä jokainen voi toteuttaa jokapäiväisessä elämässään myös Levin-matkan päätyttyä, Latva-Piikkilä muistuttaa.

*Kaupallinen yhteistyö