Kuopiossa julistetaan ”saanaraaha”

Suomalaisen saunan ja veneilyn päivää vietetään lauantaina 8. kesäkuuta muun muassa Matkailukeskus Kuopion Saanassa.

Puoliltapäivin lauantaina 8. kesäkuuta tehdään Kuopiossa historiaa. Matkailukeskus Saanan parvelta kajautetaan ilmoille ensimmäistä kertaa paikallinen vastine Turun joulurauhan julistukselle. Kyseessä on savolainen saanaraahanjulistus, jonka on laatinut lopulliseen muotoonsa maakunnan virallinen viäräleeka Olavi Rytkönen. Julistuksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne, ja sen lukija paljastetaan vuosittain vasta juuri ennen h-hetkeä.

Juhlapäivän kunniaksi myös Saanan savusauna ja molemmat ulkoaltaat ovat ensimmäistä kertaa vieraiden käytössä.

Vierasvenelaituri vihitään käyttöön

Koska 8. kesäkuuta on tänä vuonna myös kansallinen veneilypäivä, vihitään samana päivänä myös Saanan vierasvenelaituri virallisesti käyttöönsä. Vihkimisseremonian hoitavat kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sekä Saanan hallituksen puheenjohtaja, puoli vuosisataa veneilyn kanssa työskennellyt Raimo Sonninen.

Saunapäivä Saanalla tarjoaa vierailleen myös musiikkia Rauno Tikkanen Quartetin ja Dj A.Lahden toimesta sekä mahdollisuuden ostaa omistuskirjoituksilla varustettuja Undertaker-kirjoja kirjailija-kansanedustaja Marko Kilveltä.

Sääennustus on luvannut kesän viimein alkavan, ja toimitusjohtaja Pekka Laasosella on kovat odotukset: 

– Viimeinkin Saana on täysin valmis ja rakennus pääsee todellisiin oikeuksiinsa. Nyt kun vielä saadaan auringonpaistetta ja ihmisille iloista mieltä evääksi, niin tuleehan meille aivan mahtava lauantai ja suomalaisen saunan päivä. Unohtamatta tietenkään veneilijöitä, iloitsee Laasonen. 

kuopionsaana.fi

Saunapäivän aikataulu

10.00 Saana aukeaa

11.00 Ravintola aukeaa

12.00 Saanaraahan julistus

14.00 Venelaiturin vihkiminen

15.00 R.Tikkanen Quartet

17.00 R.Tikkanen Quartet

19–22 Dj A.Lahti