Kokoustarjoilu nyt: Pienet palat houkuttelevat maistamaan

Fazer Food Services kattaa herkulliset tarjoilut kautta Suomen kasvispohjaisilla, aivoystävällisillä, aina itse tehdyillä tuotteilla.

Piia Raunio.

Fazer Food Servicesin edustus-, kokous- ja kahvilatuotteiden tuotekehityksestä vastaava tuotekehittäjä Piia Raunio kuvailee kokoustarjoilun trendejä:

– Nyt halutaan pieniä tuotteita ja paljon erilaista maisteltavaa. Kasvispainotteisuus ja sesonginmukaisuus korostuvat.

On kokonaan uuden kokoustarjoilun aika.

– Se aika meni ohi, että neuvotteluhuoneeseen tulee viinerit tai isot leivät. Nyt periaatteena on pientä ja hyvää: vähemmän sokeria ja kevyempää. Tarjoilu on ravitsevaa ja hyvää tekevää, ja sillä jaksaa vielä loppukokouksen, gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom toteaa.

Nordblom tunnistaa haasteen: miten saada suomalaiset muuttamaan syömisen rytmiä. Terveellisemmät välipalat tuovat aivoille ja kropalle ystävällisen rytmin ruokailuun.

– Pohjoismaiset marjat ja kasvikset tukevat aivoruokafilosofiaa. Piia Rauniolla on kiitollinen tehtävä muun muassa laskea reseptiikka EU:n laatiman aivoruokakriteeristön mukaisesti. Ajattelutyö tarvitsee ravintoa, ja aivoystävällisellä ruoalla on merkitystä vireystasoon ja jaksamiseen, Nordblom kertoo.

Miten temppu tehdään? Näyttävyys on tärkeää: silmänruoka on pop ja värien loistolla erottaudutaan, huomauttaa asiakkuusjohtaja Kristiina Ramirez. Fazer Food Services suosii kasviksia, hedelmiä ja marjoja, jotka tuovat luonnostaan väriä pöytään. Vegelle ja vegaanisuudelle on paljon tilausta.

– Tuomme vegen esille houkuttelevasti: Tervetuloa nauttimaan, vaikka et vege olisikaan! Kokkaamme kasvisruokaa, josta et edes huomaa, että se on kasvisruokaa, maku on tärkein, Ramirez lupaa.

Kasvikset isossa roolissa myös juhlakaudella

Yrityksen tyyliin kuuluu pieni twist, ja joulukaudella se toteutuu erityisesti herkullisten kasvispainotteisten menujen mauissa.

– Jouluiset maut sopivat kasvisruokiin. Teemme joulumenuja puhtaasti myös kasvispohjaisena. Maku on tärkein, mutta myös yllätykset ovat tärkeitä. Meillä on esimerkiksi haudutettua juuriselleriä, jossa on vähän savua, ja se viipaloidaan näyttävästi tarjolle. Fenkolisilli valmistetaan lasimestarin sillin tapaan, Nordblom kuvailee.

Toki menuissa yhdistyy uusi ja vanha – reseptiin kuuluu tuoda modernilla twistillä wau-efekti ja tutuilla turvallisilla mauilla tunnelmaa ja fiilistä.

– Monet ideat lähtevät lentoon ruohonjuuritasolta. Teemme lisäksi kaiken paikallisesti omalla twistillä; paikalliset raaka-aineet ja makumieltymykset otetaan aina mukaan. Se on myös isäntien kunnia-asia, Nordblom toteaa.

Kasvisruoan kehittämiseen Fazer Food Services on panostanut vuosien ajan. Pari vuotta sitten lanseerattua Wicked Rabbit -kasvisravintolakonseptia edelsi kahden vuoden määrätietoinen työ, ja projektissa kertynyttä tietotaitoa hyödynnetään myös muussa toiminnassa.

Vastuullisuus syntyy valinnoista

Fazer Food Servicesin kaikkea toimintaa ohjaavat vastuulliset valinnat. Yritys on ilmoittanut vuodesta 2013 lähtien lihan alkuperän ja käyttänyt edelläkävijänä lähes sataprosenttisesti kotimaista lihaa.

– Kun lainsäädäntö tiukentui, olemme poistaneet myös edustuskäytöstä sellaisia lihatuotteita, joiden alkuperässä on epäselvyyttä. Esimerkiksi parmankinkku ei välttämättä ole italialaista lihaa, eikä salamin alkuperää voi aina jäljittää yhteen maahan. Jäljitettävyys, alkuperä ja tuotantotapojen vastuullisuus ovat asioita, joista haluamme kertoa asiakkaille niin pitkälle kuin pystymme. Pyrimme kertomaan samat tiedot myös kasviksista – jopa alueen, jolla ne on viljelty. Kotimaisuus kuuluu laatumielikuvaamme, Nordblom huomauttaa.

Myös vastuullisissa valinnoissa kasvikset nousevat tähtirooliin.

– Voit olla ilman lihaa, koska kasvisruoka on niin hyvää, Ramirez toteaa.

Annoskoon ja kaiken muun tarjoiluun liittyvän lisäksi Fazerilla pohditaan paljon raaka-ainevalintoja.

– Suunnittelemme raaka-aineet fiksusti ja järkevästi. Ravintolat hyödyntävät esimerkiksi kukkakaalin lehdet, ne laitetaan tarjolle ruoan oheen erikseen valmistettuna. Kahvitorin tyyppisessä napostelutarjoilussa taas voi valmistaa erilaisia tuotteita samoista raaka-aineista, ja ne palvelevat monia kohderyhmiä.

Sesonginmukaisuus on osa vastuullisuutta. Samalla tarjolla on arjen luksusta hyvällä omallatunnolla.

Tarjoilutavalla hävikki minimiin

Isolle operoijalle hävikin välttäminen on todella tärkeää. Fazerin kokemusten mukaan se on tärkeää myös asiakasyrityksille ja yritykset ovat hyvin moderneja hävikkikysymyksissä.

Avainsana uuden ajan tarjoiluissa on kahvitori – kaikkialla, minne se sopii.

– Kahvitorit ovat yksi keino vähentää hävikkiä. Katamme taukotiloihin kattauksen monenlaista maisteltavaa, ja useampi ryhmä voi ottaa samasta. Vaikka tarjolle tuotavan ruoan määrä ei kasva, pienet annokset ja näyttävä tarjoilu tekevät sen houkuttelevaksi, ja siitä voi maistaa monta pientä herkkua, Ramirez kuvailee.

Fazer Food Services on kiinnittänyt huomiota myös vaihteluun, sillä kokousten isännät toivovat sitä. Runsas kattaus mahdollistaa erilaiset valinnat eri päivinä, vaikka artikkelit olisivat samat.

Toinen vinkki hävikin minimoimiseen on lounge-tyyliin koottu kylmävitriini, josta tarjoilun voi poimia mukaan kokoustilaan.

– Suosittelemme, että kahvitorin tai vitriinin yhteydessä kerrotaan suoraan, että tarjoilu on suunniteltu näin hävikin välttämiseksi. Henkilökuntamme kertoo todella mielellään lisää vastuullisista valinnoistamme ja tarinoista ruoan takana, Nordblom sanoo.

AIVOYSTÄVÄLLINEN KOKOUSTARJOILU

 • pieniä annoksia monta kertaa päivässä
 • vähemmän sokeria
 • vähemmän suolaa
 • paljon hyviä rasvahappoja
 • hyvää tekeviä raaka-aineita kuten tummaa suklaata, kalaa, kuitupitoisia viljoja, siemeniä, tuoreita marjoja ja hedelmiä

Fazer Food Servicesin Meetings & Events -palvelu luo ruokatunnelmia muun muassa näissä miljöissä:

 • Turun linna
 • Lappeenrannan kasino
 • Ravintola Voitto Lahden hyppyrimäen kupeessa
 • Pääposti, testaa saunakabinetti Helsingin kattojen yllä
 • Ravintola WTC, muista Marskin sali
 • Messukeskus ja Seinäjoki Areena

www.fazerfoodservices.com/fi