Ella Erjasta

Aloitin assistentin työt 1,5 vuotta sitten. Erjan ansiosta oloni on ollut turvallinen, sillä tiedän, että häneltä voin kysyä mitä tahansa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Erjan pitkäaikaisesta kokemuksesta EU- ja kilpailuoikeusryhmässä on ollut minulle suuri apu. Juristityöpareillemme on sanomatta selvää, että Erja auttaa minua tarvittaessa, joten heidän ei tarvitse jarrutella pyynnöissään. Otan tyynen rauhallisesti heidän antamansa työtehtävät vastaan ja pyydän apua Erjalta, jos tarvitsen.

Työssäni parasta on, että aamuisin en tiedä, millainen päivä on tulossa. Vaikka olisin suunnitellut etukäteen, mitä teen, joku iso mylläkkä saattaa viedä koko päivän. Suurin haaste on kiihtyvä tahti ja määräajat. Kriittisimmillä hetkillä Erja tulee apuun. Välillä juoksemme rimaa hipoen saadaksemme työt valmiiksi.

Erja on kertonut minulle, miten työ on vuosien aikana muuttunut. Kun kuuntelen hänen kokemuksiaan, minua kiehtoisi kokea se aika, jolloin lähetettiin vielä kirjeitä ja odotettiin vastauksen saapumista jopa viikko. Tahti kuulostaa hyvin verkkaiselta. Olen erityisen onnekas saadessani työskennellä paikassa, joka pyrkii pitämään työntekijänsä eläkeikään saakka, kuten Erjan.

Erja Ellasta

Ellan kanssa on ollut helppo työskennellä. Hän on tunnollinen ja jos hän saa jonkun asian tehtäväkseen, tiedän että se tulee hoidetuksi. Suhtaudumme molemmat syvällä vakavuudelle työhömme. Tässä työssä luonne ja stressinsietokyky ovat olennaisia työn sujumisen kannalta. Minusta tuntuu, että henkilökemiat ovat kohdanneet toisensa.

Työnjako sujuu välillämme luontevasti. Suurin hyöty parityöskentelystä on, että tiedämme molemmat, mitä toinen tekee. Tällä vältymme tekemästä tuplatyötä toistemme tietämättä.

Olen kertonut Ellalle siitä, minkälaista työmme oli ennen sähköposteja ja kännyköitä. Kun ei ollut matkapuhelinta, ei ollut tavoitettavissa. Työtahti poikkesi nykyisestä huomattavasti.

Jään puolentoista vuoden kuluttua eläkkeelle, joten yhdessä työskentelyn ansiosta olen voinut luovuttaa hiljaista tietoa rauhassa Ellalle. Hän hallitsee uudet ohjelmat ja teknologian ja auttaa puolestaan minua niiden käytössä. Koska jään pian pois työelämästä, tekniikka ei ole enää minulle niin tärkeää.

Perjantaisin pidämme Ellan kanssa rupattelutuokioita. Lörpöttelemme välillä ihan muustakin kuin työhön liittyvistä asioista, joten olemme tutustuneet toisiimme hiukan syvemmin.

Castrén&Snellman

  • Asianajotoimisto, jossa kasvu on haastanut miettimään henkilöstöstrategioita.
  • Työ asianajotoimistossa on muuttunut. Nuoremmat juristit ovat itsenäisiä. Assistenttien tärkein työtehtävä on auttaa juristeja toimeksiannoissa ja siihen liittyvässä asiakirjahallinnoinnissa.
  • Työntekijöitä hakiessa korostetaan, että tavoitteena on solmia pitkäaikaisia työsuhteita.
  • Nuorempien ja kokeneempien assistenttien välillä toteutetaan mestari-kisälli-ajattelua eli tietotaitoa pyritään siirtämään sukupolvelta toiselle työn lomassa.
  • Työntekijöiden elämäntilanteisiin suhtaudutaan joustavasti. Tarvittaessa myönnetään esimerkiksi opiskelu- tai muista syistä vapaita vuosia.
  • Järjestää asiakkaidensa assistenteille kerran vuodessa verkostoitumistilaisuuden.