Kekseliäisyys ja kulttuurielämykset kukkivat

Latvian tapahtumaskenessä on meneillään ruokabuumi, jota johtavat rokkistaroihin verrattavat keittiömestarit. Myös arkkitehtuuri ja kulttuuri ovat Baltian Pariisin helmiä.

Alise Barvika, Latvian investointi- ja kehitysviraston Suomen edustuston johtaja, on työskennellyt Suomessa viitisen vuotta. Barvika vertaa organisaatiotaan Business Finlandin toimintaan.

– Minulla on Suomessa yhden naisen toimisto, jonka tehtävänä on työskennellä investointien ja innovaatioiden hyväksi. Lisäksi toimenkuvaani kuuluu matkailun edistäminen, kertoo Barvika.

Barvika tuntee olonsa kotoisaksi Suomessa.

– Talvikin on melkein samanlainen Latvias­sa. On pimeää, oleskellaan kotona ja selviydytään. Kesällä sitten nautitaan.

Latvian vahvuudeksi tapahtumatuotannossa Barvika mainitsee luovuuden ja kekseliäisyyden.

– Latvialaiset ovat taitavia luomaan moniulotteisia elämyksiä. Tällä hetkellä erityisen kova buumi on pienillä yrityksillä. Liikunnalliset oheisaktiviteetit ovat tällä hetkellä pinnalla, juostaan vaikkapa aamulla kaupungin läpi.

Tapahtumissa ruualla on erittäin tärkeä rooli.

– Latviassa kokeista on tullut tähtiä ja taiteilijoita. Heitä kohdellaan kuin rokkistaroja. Yksi merkittävä ero Suomeen verrattuna on se, että Latviassa ei ole suuria horeca-toimijoita. Ravintolat hankkivat raaka-aineet itse, suoraan tuottajilta. Ruoka ei tule muovipussista, joten hankintaprosessi vie enemmän aikaa ja siihen paneudutaan huolella. Maku on tietysti tärkein, lisäksi raaka-aineisiin ja käsillä tekemiseen panostetaan. Ruokaelämykset ovat todella aallonharjalla tällä hetkellä.

Riiassa avautuu tänä vuonna Baltian suurin kongressikeskus.”

Homma toimii

Tapahtumien osalta yksi Latvian valttikorteista on se, että yhteydet toimivat hyvin, Air Baltic operoi suoraan Riikaan 90 eri kohteesta ja lentoyhtiö on yksi maailman täsmällisimmistä.

– Meillä on iso potentiaali kongresseille ja kokouksille. Olemme täsmällisiä ja asiat hoituvat, kuten olemme luvanneet.

Lisäksi hintataso on maltillinen.

– Hotellit, ravintolat ja muut matkailijoiden käyttämät palvelut ovat erittäin kilpailukykyisiä, kun verrataan hinta-laatusuhdetta muihin Euroopan kaupunkeihin.

Toisin kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, Riian puuarkkitehtuuria kehitettiin edelleen toisen maailmansodan alkuun saakka. Puurakennuksista on noin 4 000 säilynyt tähän päivään asti. Vanhimmat niistä rakennettiin 1800-luvun lopulla.

– Erikoisen puuarkkitehtuurin lisäksi Riias­sa on upeita, myöhäisen klassismin aikaisia rakennuksia, kuten kansallisooppera, missä toimii myös kansallisbaletti. Näytökset ovat upeita ja tunnelmasta nauttiminen on iso osa kokemusta. Lisäksi hinnat ovat kohtuulliset.

Oopperaesityksiin saa esityksestä riippuen lippuja jopa alle 20 euron. Rakennuksessa järjestetään myös opastettuja kierroksia, joiden aikana voi nauttia rakennuksen tunnelmasta.Jos Latviasta haluaa nauttia kuiten paikalliset, Barvika suosittelee suuntaamaan Liepajaan, merenrantakaupunkiin kolmen tunnin ajomatkan päähän Riiasta.

– Suomessa tavataan sanoa joka paikassa, että kaupunki on kesäkaupunki. Latviassa ei edes merenrantakaupunkeja kehuta kesäkaupungeiksi. Esimerkiksi Liepajassa on upeaa konserttihalli Great Amber, joka on todellinen arkkitehtuurinen helmi.

Riiassa avautuu tänä vuonna Baltian suurin kongressikeskus, Atta Centre. Moderni monitoimikokonaisuus pitää sisällään 29 konferenssitilaa. Keskuksen on tarkoitus avautua huhtikuun loppuun mennessä.

Kuka?

Alise Barvika

  • Työskennellyt yli 10 vuotta LIAA:lla  (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) erilaisissa tehtävissä kuten tekstiilien, pakkausten ja painotoimintojen vienninedistämisessä.
  • Tällä hetkellä maajohtajana Suomessa keskittyen yhdistämään latvialaisia ja suomalaisia yrityksiä.
  • Ennen sitä työskenteli tulkkina eurooppalaisille instituutioille ja useille yrityksille Baltian alueella.

Julkaistu Evento-lehdessä 1/2020.

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

Sulje mainos Tilaa Evento