Karisma avaa ovia

Onko minulla karismaa vai ei, ja kuinka voin sitä hankkia, vai voinko? Tätä miettii moni näinä aikoina, kun työpaikoista ja -tilaisuuksista käydään kovaa kilpailua. Maaretta Tukiaisen tutkimusmatkasta itseen syntyi kokonainen kirja.

 Vetovoimaisuudesta on kirjoitettu satoja kirjoja ja pidetty tuhansia seminaareja. Tätä karismaksikin kutsuttua ominaisuutta on opiskeltu, opetettu ja himoittu kautta aikojen. Vetovoimaiselle ihmiselle avautuu ovia, hän menee minne haluaa ja saa muutkin haluamaan haluamaansa. Silti, vetovoimaisuuden olemuksesta on vaikea saada kiinni, vaikka tällaisen karismaattisen henkilön tunnistaminen onkin helppoa.

Mediavaikuttaja ja yrittäjä Maaretta Tukiainen on kiistatta karismaattinen. Hymy on vaivaton ja katse suora. Kohtaamisesta Tukiaisen kanssa jää hyvä mieli.

Onkin kiinnostavaa tutkia Tukiaisen työhistoriaa tätä taustaa vasten. Suuri yleisö oppi tuntemaan hänet Sub-kanavan ohjelma- ja kanavajohtajana ja sittemmin sisustuksen ammattilaisena. Tukiaisen ura alkoi kuitenkin elokuva-alaan perehtyneenä toimittajana, joka pääsi haastattelemaan kansainvälisiä supertähtiä. Elokuva- ja tv-tiedettä Tukiainen opiskeli Turun yliopistossa, sivuaineenaan tiedotusoppia ja kirjallisuutta.

– Olin jo sitä ennen opiskellut kasvatustieteiden maisteriksi. Opiskelin myös yhden vuoden näyttelemistä, koska ajattelin, että se olisi minun juttuni. Esiintymään olenkin joutunut läpi elämäni, siinä mielessä se on ollut vahvuus, Tukiainen kertoo.

Subiin hänet poimivat MTV3:n silloinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen ja johtaja Pauli Aalto-Setälä.

– Jorma oli leffafriikkinä lukenut juttujani. Silloin Subia ei vielä ollut olemassa, ja kun tarjolle tuli kokonaan uuden kanavan luominen, ajattelin, että se oli tarpeeksi kiinnostavaa, tuohon minä lähden.

 

Kanavajohtaja vaihtaa alaa

Uusi kanava rakennettiin puolessa vuodessa, nyt Tukiainen varaisi samaan vähintään puolitoista vuotta. Subin kehittämisessä kului kymmenen vuotta, jona aikana Tukiainen valmistui sisustusarkkitehdiksi – töiden ohella. Ja kirjoitti kirjan Luova tila – Tulevaisuuden työpaikka.

Jälleen oli tullut aika siirtyä johonkin uuteen.

– Minulla oli silloin jo oma yritys perustettuna ja pitkään sellainen tilanne, että minulle tarjottiin tilakonsulttikeikkoja, joita en kuitenkaan voinut ottaa vastaan, koska olin koko ajan kanavan töissä. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna oli oikeastaan helppo lähteä.

– Olin myös luvannut itselleni, että lähden, jos alan olla kyyninen. Kanavasta oli tullut niin iso, ettei siellä enää voinut kokeilla mitään kovin hullua, koska kaikkein tärkeintä oli turvata suuret katsojaluvut.

Uuden luominen ja kehittäminen on Tukiaiselle olemassaolon edellytys.

– Haluaisin olla enemmän säilyttäjä, mutta en vaan ole. Alan voida pahoin, jos mikään ei muutu eikä kehity.

Uudistushalun ja uuden uran tuloksena syntyi yritysjohdon käyttöön suunniteltu osallistava työkalu, jolla työympäristöistä saadaan henkilökunnan oma visio, tarve ja hiljainen tieto esiin jo ennenkuin tilaa aletaan suunnitella. Nykyään Tukiainen vetää työtiloihin liittyviä muutosprosesseja työpajatyyppisesti.

Kun yksi muutos lähtee liikkeelle, se poikii aina muutakin. Samana päivänä, kun Tukiainen päätti irtisanoutua kanavajohtajan paikalta, hänellä oli tapaaminen, joka johti parin mutkan kautta vastaperustetun New me -yrityksen käynnistämiseen. Jossain vaiheessa Tukiainen ehti hankkia myös kansainvälisen life coach -pätevyyden.

– New me on uudenlainen videokurssipalvelu, jonka tavoitteena on tarjota kaikille mahdollisuus kehittää itseään missä ja milloin tahansa. Minun tehtäväni siinä on hankkia kouluttajiksi kansainvälisen tason valmentajia ja henkisiä opettajia. Sellaisia, jotka ovat luoneet työkaluja, joiden avulla kuka vain voi kehittää omaa polkuaan eteenpäin. Ensimmäinen kurssi lanseerattiin maaliskuussa.

Tämän kaiken lisäksi Tukiainen myös kirjoittaa kolumnia kahteen lehteen ja aloittelee bloggaamista The Huffington Postin verkkolehteen.

 

Arvot uusiksi

Kovien liike-elämän asettamien vaatimusten ja hinnalla millä hyvänsä pärjäämisen sijaan monet ovat alkaneet korostaa henkisiä arvoja ja ominaisuuksia. Tukiaisen mukaan ne olisi helppo ohittaa new age -hörhöilynä.

– Mutta kannattaako? Olen sitä mieltä vahvasti, että ison muutoksen aika on meneillään. Teknologian vaikutusta ihmisen mieleen tutkitaan jo paljon. On hienoa, että Suomessakin puhutaan työhyvinvoinnista ja siitä, miten jokainen voisi olla enemmän oma itsensä. Nyt meillä on vihdoin varaa, aikaa ja mahdollisuus miettiä, onko meillä hyvä olla.

Tukiaisen tuore kirja Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi osuu juuri tämän keskustelun ytimeen. Teos itsensä hyväksymisestä ja todellisen minän löytämisestä syntyi Tukiaisen oman maailman järkkymisen myötä, kuten hän esipuheessa toteaa: Kirjoitin tämän kirjan, koska minun oli pakko. En valinnut aihetta enkä sisältöä. Ne annettiin.

Ei kirja silti ilman perusteellista taustatyötä syntynyt.

– En laskelmoinut sen julkaisuajankohtaa, vaan tuntui kuin aihe olisi valinnut minut. Ihmisiä kohdatessa tuntui jatkuvasti siltä, että jokaisella oli jokin tapa itsensä vähättelyyn tai korostamiseen.

Hyvinvoinnin hakeminen ja itseensä tutustuminen ei Tukiaisen mukaan tarkoita ryppyotsaista puurtamista, vaan poisoppimista sellaisesta, mikä ei tunnu omalta. Kun ihmiset ryhtyvät kuuntelemaan itseään pelkän rahan ja vallan tavoittelun sijaan, seuraa väistämättä tietoisuuden tason nousu.

– Tästäkin on pitkään puhuttu, mutta nyt tuntuu siltä, että oikeasti jotain tapahtuu. Se ei tarkoita mitään kosmista, vaan sitä, että olemme tietoisempia monenlaisista meihin vaikuttavista asioista, mikä lisää hyvinvointiamme.

 

Ihmeellinen tapahtuu

Tukiaisen lokakuussa julkaistun Fantasmago-kirjan alussa Tukiainen kertoo kuinka käsitys omasta itsestä meni aivan uusiksi. Hänet oli petetty ja jätetty, eikä mikään, mikä ennen oli ollut totta ollutkaan enää. Kun tärkeä ihmissuhde oli särkynyt, piti luoda erillinen oma identiteetti parisuhdeindentiteetin sijaan.

– Kirjan esikuvana ovat amerikkalaiset vastaavat teokset. Siellä et ole mikään kertomaan miten tulisi elää tai toimia, jollet ole itse ensin kompastunut ja siitä selvinnyt. Yritin olla paljas ja rehellinen, kun kirjoitin. Ei se ollut helppoa. Olen aina ennen ollut esillä jossain roolissa, jossa olen edustanut jotain lifestyleä tai yritystä.

Kirja kertoo ensisijaisesti karismasta, jota Tukiaisen mukaan löytyy meistä jokaisesta.

– Perusainekset ovat sisällämme, ja niiden kautta oma karisma löytyy, ei muita matkimalla, koska silloin se ei ole aitoa. Karisma on ennen kaikkea uskallusta olla näkyvä siinä tosiolemuksessa, joka jokainen pohjimmiltaan on.

Tämä tarkoittaa, että on hyväksynyt minuutensa eri puolet, eikä piilota mitään.

– Se on hyvin pitkälle hyväksymistä. Eikä pelkästään, että hyväksyt itsesi, vaan että pystyt myös kurottumaan kohti toisia. Tällöin ei synny valtataistelua kahden ihmisen kohdatessa.

Tukiaisen mukaan tämän oivalluksen ja oppimisen jälkeen alkaa ihmeellisiä asioita tapahtua.

– Karismansa löytänyt ihminen on läsnä ja luottavainen, jolloin hän pystyy kohdistamaan kaiken huomionsa siihen toiseen ihmiseen, jonka kanssa kulloinkin on. Silloin on aidosti samalla tasolla, ei idolisoi muita eikä alistu.

 

Magneetti käyttöön

Karismaattinen ihminen uskaltaa paljastaa oman haavoittuvuutensa, on oikeasti oma itsensä.

– Kun myöntää itselleen oman haavoittuvuutensa, se usein lisää myötätuntoa muita kohtaan. Kun joku on itsessään vahvasti läsnä, se tuo olemukseenkin voimaa, oli fyysinen olemus vaikka kuinka hento.

Lisäksi karismaattisilla ihmisillä on visiointikykyä ja intuitiota. Tässä kohtaa Tukiainen mainitsee John F. Kennedyn, äiti Teresan ja Barack Obaman.

Näitä kaikkia ominaisuuksia voi harjoitella ja kehittää.

– Esimerkiksi tärkeässä kohtaamisessa keskittymällä siihen toiseen ihmiseen. Lopullinen määritelmä karismasta on se, miltä toisesta ihmisestä tuntuu, kun he ovat meidän kanssamme. Tämä on karisman ydin.

Työnhakutilanteessa aidon läsnäolon voima on korvaamaton.

– Yritä selvittää mitä haetaan. Kysy vaikka sen sijaan, että paukutat omaa erinomaisuuttasi. Voit ihan hyvin paljastaa jonkin mokasi, joka tuonut sinulle paljon ymmärrystä niihin asioihin, joita haetaan ja yrityksessä arvostetaan. Uskalla laittaa itsesi arvioitavaksi, Tukiainen kannustaa.

Egoistisen esimiehen alaiselle Tukiainen antaa neuvon.

– Vahvista itsetuntoasi niin, että ymmärrät koko suuruutesi ja tosiolemuksesi, sen mikä syvällä itsessäsi olet. Sen jälkeen osaat laittaa terveet rajat paremmin ja erotat työn henkilökohtaisesta.

– Jos liikaa joustaa, toinen voi tulla rajojesi yli jo asemansa takia. Ihmisinä olemme kuitenkin tasa-arvoisia kaikki. Jos hankalaan ihmiseen osaa suhtautua myötätunnolla, se helpottaa omaa oloa.

Karismansa löytänyt ihminen on vetovoimainen, mutta sama koskee yrityksiäkin.

- Karismaattinen yritys saa sellaisia asiakkaita kuin se tavoittelee, ja töihin sellaisia ihmisiä kuin se haluaa. Karisma toimii kuin magneetti.

moodit.fi

new.me

fantasmago.com

huffingtonpost.com

 

Kuka

 • Maaretta Tukiainen, syntynyt 1968.
 • Kirjailija, kolumnisti, yritys- ja yksilövalmentaja.
 • Perustajajäsen ja sisältöjohtaja digitaalisia valmennustyökaluja kehittävässä New me -yrityksessä.
 • Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, sisustusarkkitehti SIO ja LCF life coach.
 • Oli mukana käynnistämässä ja suunnittelemassa MTV:n Sub-kanavaa, toimi ohjelmapäällikkönä vuosina 2001–2006 ja kanavajohtajana 2006–2011.
 • Julkaissut ja kääntänyt useita kirjoja. Tuorein teos Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi, Talentum 2013.
 • Yli tuhat seuraajaa Twitterissä.
 • Kiinnostuksen kohteita kirjallisuus, design, taide, elokuvat, populaarikulttuuri, ihmiset, matkustaminen, tulevaisuuden tutkiminen, indie- ja elektroninen musiikki, zen-filosofia ja intuitio.
 • Harrastaa juoksemista koirien kanssa, kirjoittamista, maalaamista, puutarhanhoitoa ja meditointia.
 • Twitter: @Maaretta

 

Ravintola Pure Bistro

– Pure Bistro on moderni bistro Helsingin Kauppatorin laidalla. Ruokafilosofia on tarjota konstailematonta, mutta modernia ruokaa käsityönä valmistettuna. Ruoan tuoreudesta ja mausta ei tingitä. Menun lisäksi annokset vaihtuvat päivittäin.

–  Kesäaikaan ravintolalla on kaksi terassia. Baariin voi poiketa lasilliselle ja tarjolla on pikkusyötävää.

–  Olin täällä viimeksi Torikortteleitten järjestämän katuillallistempauksen jälkeen. Pidän paikan urban loft -tunnelmasta, työmaavalaisimista ja sisustuksesta, kun vaaleaa puuta on yhdistetty mustiin huonekaluihin. Täällä on rento ja mutkaton tunnelma.

purebistro.fi

Mitä syötiin?

 • Alkujuomaksi vitamiinimehua.
 • Alkuruoaksi maa-artisokkakeittoa maa-artisokkasipseillä
 • Pääruoaksi burrataa eli mozzarella-kermajuustoa ja kuusipestopastaa.
 • Ruokajuomaksi ravintola suositteli chardonnayta.
 • Jälkiruoaksi oli tarjolla toscakakkua ja vaniljajäätelöä, mutta se korvattiin cappuccinolla.

Jyväskylän Paviljongissa Kirjamessuilla lauantaina 12. maaliskuuta kello 11.30 Canth-lavalle nousee tietokirjailija, muotoilija ja valmentaja Maaretta Tukiainen, jolta on juuri ilmestynyt teos ”Hyvän mielen taidot” (Ps-kustannus 2016). Tukiainen kertoo messuvieraille, miten elämään saa enemmän iloa ja energiaa. Tukiaisen mukaan hyvä mieli on harjoittelun tulos, mutta miten siihen päästään?

Jyväskylän Paviljonki