Tämän viski-antipatiani takia minulla on ollut hieman aukkoja viskitietoisuudessani. Älkää ymmärtäkö väärin, tiedän kyllä perustiedot ja olen myynyt viskejä monen tyyppisissä baareissakin, mutta silti se on ehkä se tunnettu alkoholijuoma, josta tiedän vähiten.

Sain käsiini pitkän linjan viskiammattilaisen ja tällä hetkellä Edringtonin viskilähettiläänä toimivan Jarkko Nikkasen Suuren Viskikirjan, silmäni avautuivat uudella tavalla.  Tässä kirjassa avataan viskistä kaikki, mitä olen halunnut tietää – ja paljon enemmän.  Nikkasen oma tie viskin ammattilaiseksi on lähtenyt omasta mielenkiinnosta ja halusta tietää enemmän.  Kirjailijan intohimon voi tuntea myös kirjasta, joka ei suinkaan ole Nikkasen ensimmäinen viskistä kertova teos.  

Suuri Viskikirja on kunnioitettavan kokoinen ja näköinen, sisältäen todella paljon tietoa. Kirjassa käydään läpi hyvinkin syvällisesti niin viskin raaka-aineita, ominaisuuksia kuin sen säilyttämistä ja nauttimistakin. Pieni osio löytyy myös tastingin järjestämisestä. Tämän kirjan avulla voikin henkilökunnasta yhden tai pari kouluttaa viskitastingin luennoijiksi, jos paikan kohderyhmä on sopiva.

Kirjasta löytyy laajasti myös esiteltynä eri maiden viskitislaamoja, Suomi omana osanaan. Tislaamoista kerrotaan mielenkiintoisesti historiatietoja, tulevaisuudensuunnitelmia sekä tietysti esitellään niiden tuotteet.  Sopivissa väleissä kerrotaan myös henkilöistä, joka ovat viskin kanssa tekemisissä.

Lopussa löytyy vielä itseäni kiinnostava osuus, eli viskidrinkit. Alustuksessa kerrotaan hieman drinkkien periaatteita ja viskin sopimisesta juomasekoituksiin. Erilaiset, jo nimeä saaneet baarimestarit jakavat myös mielipiteensä viskin käyttämisestä juomasekoituksissa ja tietysti oman viskidrinkkireseptinsä.  

Suuri Viskikirja on erinomainen teos sekä viskistä kiinnostuneelle kuluttajalle että viskejä ammatikseen myyvälle ravintolahenkilökunnalle.

Osallistu Suuri Viskikirja-arvontaan pe 18.12. mennessä:

http://punavuorigourmet.blogspot.fi/2015/12/joulun-kirjalahjasuositukset-ja.html