Slush Music yhdistää musiikin, teknologian ja yrittäjyyden Kaapelitehtaalla marraskuussa.
Slush Music yhdistää musiikin, teknologian ja yrittäjyyden Kaapelitehtaalla marraskuussa.

Kaapelitehdas - luovuuden lähde

Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus, jossa tapahtuu vuoden jokaisena päivänä. Tänä syksynä 25-vuotisiaan juhlivalla Kaapelitehtaalla järjestetään vuosittain 500 tapahtumaa kuvataidenäyttelyistä festareihin ja messuista yritystilaisuuksiin.

Tapahtumia laidasta laitaan

Kaapelitehtaan tuntevat kaikki. 1990-luvun alusta lähtien tapahtumapaikkana palvellut vanha tehdaskiinteistö on ilmiö jo itsessään – aivan kuin siellä järjestetyt tapahtumatkin.

– Lähes rajattomasti muovautuvat tilamme inspiroivat mitä erilaisimpiin tapahtumatoteutuksiin. 2000-luvun alun Koneisto-festivaalien aikana Merikaapelihallissa huojuivat palmut, vuonna 2009 sinne rakennettiin Kokkolan oopperan Lulua varten tuhannen hengen katsomo. Halliin on ajettu sisään raitiovaunu, rakennettu moottorirata, pystytetty yhdeksän­metrinen hissikuilu ja siellä on järjestetty beach partyja autenttisine hiekkarantoineen, luettelee Kaapelitehtaan markkinointi- ja myyntipäällikkö Raine Heikkinen.

Heikkinen on työskennellyt Kaapelitehtaalla kymmenen vuotta ja ollut sinä aikana toteuttamassa noin 4 000 eri tapahtumaa. 

– Urani toistaiseksi unohtumattomimpaan viikkoon mahtui ruotsalaisen death metal -bändin keikka, Nokian merkittävä yritystilaisuus ja Äiti Amman vierailu. Kun soppaan lisätään vielä Optio-Gaala ja OlutExpo, voidaan sanoa, että meillä onnistuu kaikki. Olemme ylpeitä, että seiniemme sisälle mahtuu näin laaja kattaus eri kokoisia ja toisistaan suurestikin poikkeavia tapahtumia. 

Kaapelitehdas on ollut pitkään myös luovan teollisuuden ytimessä. Peli- ja it-firmat löysivät tilat kymmenisen vuotta sitten ja pian niiden vanavedessä saapui Slush.

– Vaikka Slush sittemmin kasvoi ulos Kaapelitehtaalta, järjestetään sen oheistapahtumat, kuten Slush Music, yhä tiloissamme, Heikkinen iloitsee.

– Kaapelilla luovuus pääsee valloilleen. Nautimme siitä, että saamme koko ajan tarjota tapahtumien järjestäjille ja vieraille jotakin uutta ja erilaista.

Kylä nimeltä Kaapelitehdas

Kaapelitehtaan isännöitsijänä pian 20 vuotta toiminut Soile Kaukolander sanoo kiinteistön olevan kuin pieni kylä, jossa tapahtumat elävät rinnakkain talon monimuotoisen taiteilijayhteisön kanssa.

– Kaapelitehdas tunnetaan tapahtumistaan, mutta meillä on myös paljon pitkäaikaisia vuokralaisia, jotka tuovat paikkaan aivan oman poreilunsa, Kaukolander kertoo ja huomauttaa talon olevan noin 900 ihmisen päivittäinen työpaikka. 

– Tiloissamme työskentelee kuvataiteilijoita, valokuvaajia, kirjailijoita ja muusikoita. Lisäksi tilojamme vuokraavat monet yritykset, radio- ja tv-toimijat, teatterit sekä tanssi- ja liikuntasalit. Tämä kaikki luo taloon aivan omanlaisensa hengen, joka ei ole kopioitavissa. 

Mukana teknologian kehityksessä

Vaikka tehdaskiinteistön vanhimmilla osilla on ikää jo melkein 80 vuotta, vakuuttaa toimitusjohtaja Kai Huotari Kaapelitehtaan pysyvän jatkuvasti ajan hermolla.

– Lähivuosina tulemme ottamaan käyttöön muun muassa talotek­­niikkaan liittyviä älykkäitä ratkaisuja. Palvelemme tapahtumatilojemme vuokralaisia entistä paremmin panostamalla nettitarjontaan, lipunmyyntiin sekä älykkäisiin lukkoratkaisuihin. Sähköiset opasteratkaisut puolestaan auttavat kävijöitämme löytämään paremmin perille, Huotari luettelee.

– Sloganimme mukaisesti haluamme liikkua entistä voimakkaammin teollisuuskiinteistöstä kulttuurin mahdollistajaksi. Emme vain ja ainoastaan tarjoa tiloja, vaan haluamme myös ymmärtää pitkä- ja lyhytaikaisten vuokralaistemme toimintaa ja tarjota heille mahdollisim­man houkuttelevia palveluja myös yhteistyökumppanuuksien, kuten tytäryhtiömme Lasipalatsin mediakeskuksen kautta. Kasvamme yhdessä asiakkaidemme kanssa auttamalla heitä heidän liiketoiminnassaan.

Vuosittain syyskuun alussa järjestettävä Design Market on Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma.
Vuosittain syyskuun alussa järjestettävä Design Market on Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma.
Tuotantokoordinaattorit Aija Korhonen ja Jouni Kärki sekä markkinointi- ja myyntipäällikkö Raine Heikkinen vastaavat lyhytaikaisten tapahtumatilojen myynnistä Kaapelitehtaalla ja Suvilahdessa.
Tuotantokoordinaattorit Aija Korhonen ja Jouni Kärki sekä markkinointi- ja myyntipäällikkö Raine Heikkinen vastaavat lyhytaikaisten tapahtumatilojen myynnistä Kaapelitehtaalla ja Suvilahdessa.
 Uusi kattosauna Verner tarjoaa tilat 25 saunojalle ja kokous-
tajalle. Saunan yhteydestä löytyy myös lämmitetty terassi.
Uusi kattosauna Verner tarjoaa tilat 25 saunojalle ja kokous- tajalle. Saunan yhteydestä löytyy myös lämmitetty terassi.

Kiinteistö Oy Kaapelitalon hallinnoima toinen toimipiste, Suvilahti, täyttää ensi vuonna 10 vuotta. Suvilahdella on takanaan kaikkien aikojen festarikesä: neljän kuukauden aikana juhlittiin yhdeksillä festivaaleilla, muun muassa Tuskassa, Flow’ssa ja We Love The 90’s -festareilla.

Tiesitkö?

Kaapelitehtaalla sijaitsee Suomen vanhin voimailuseura, 126-vuotias Helsingin Atleettiklubi. Siellä harjoitteli aikanaan Suomen ensimmäinen olympiavoittaja Verner Weckman (1882–1968), joka toimi myös Kaapeli­tehtaan rakennuttaneen Suomen Kaapelitehdas Oy:n toimitusjohtajana.

Kävele Kaapelitehtaalla!

Tänä syksynä starttaavat KaapeliWalks-kierrokset tutustuttavat talon tarjontaan. Kurkista galleriaan, käy kurssilla tai nauti vaikkapa tanssiteatterista! Opastetut ja elämykselliset, AR- eli augmented reality -teknologiaa hyödyntävät kierrokset ovat yhdistettävissä myös tyhy-päiviin, saunailtoihin sekä illallisiin Hotelli- ja ravintolamuseossa tai ravintola Hima & Salissa. 

Kaapeli- tehdas 25 vuotta

  • 11 tapahtumatilaa halleista kokoustiloihin
  • 25 hengen kattosauna Verner
  • 500 tapahtumaa vuodessa
  • 500 000 kävijää vuosittain

”Helsingissä ei ole montaa tilaa, jossa pystytään toteuttamaan Slushin kaltainen tuotanto. Kaapelitehdas palveli Slushia hyvin vuoteen 2013, kunnes seinät tulivat vastaan. Positiivisten kokemusten siivittämänä oli luonnollista jatkaa yhteistyötä uudessa muodossa ja valita Kaapelitehdas Slush Music -tapahtuman näyttämöksi.” 

Nicolas Dolenc, President of Slush, Co-Founder of Slush Music

 Tanssiteatteri Hurjaruuthin supersuosittu Talvisirkus yhdistää sirkusta, tanssia, musiikkia ja videotaidetta.
Tanssiteatteri Hurjaruuthin supersuosittu Talvisirkus yhdistää sirkusta, tanssia, musiikkia ja videotaidetta.

SYKSYN TAPAHTUMATÄRPPEJÄ KAAPELILLA

Retro & Vintage + Design Expo 14.–15.10.

OlutExpo 27.–29.10.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Play 9.11.–14.1.

Martin markkinat 18.–19.11.

Slush Music 28.–29.11.

Ornamon Design Joulu -tapahtuma 1.–3.12.

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ