Sata metriä pitkä catwalk ulottuu Merikaapelihallin päästä päähän. Yhtä pitkää muotinäyttämöä saa maailmaltakin hakea. Kuva: Guillaume Roujas
Sata metriä pitkä catwalk ulottuu Merikaapelihallin päästä päähän. Yhtä pitkää muotinäyttämöä saa maailmaltakin hakea. Kuva: Guillaume Roujas

Kaapelitehdas ja Suvilahti: Kulttuurin keskellä

Kaapelitehdas on avoin kulttuurin keskittymä, jonka rajattomasti muokattavissa tiloissa voi tehdä melkein mitä vaan. Kansainvälisesti tunnetussa, vanhaan teollisuuskiinteistöön muokatussa Suomen suurimmassa kulttuurikeskuksessa kurkotetaan kesää kohti muun muassa muodin ja nykytaiteen merkeissä.

Art Fair Suomi – Nykytaidetta loputtomiin muunneltavissa tiloissa

Kansainvälinen nykytaidefestivaali Art Fair Suomi järjestetään joka toinen vuosi. Tapahtumapaikkana on ollut alusta saakka Kaapelitehdas, jonka suojissa biennaali on kasvanut taidealalla merkittäviin nykymittoihinsa.

– Aloitimme vuonna 2005 esittelemällä kahden kotimaisen taiteilija- järjestön, Muu ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton jäsenten teoksia, kertoo ensin mainitun toiminnanjohtaja Timo Soppela.

– Neljä vuotta sitten teimme ison loikan Puristamosta ja Valssaamosta Merikaapelihalliin. Tilamme kuusinkertaistuivat, mikä mahdollisti tapahtuman huomattavan laajentamisen. Omien järjestöjemme taiteilijoiden lisäksi mukana on nyt myös kotimaisten ja kansainvälisten gallerioiden osastoja.

Tänä vuonna 23.–26. toukokuuta järjestettävä Art Fair Suomi on nimensä mukaisesti taidemessutapahtuma, jossa etsitään myös nykytaiteen muodoille sopivia välittämisen ja myymisen muotoja.

– Videoinstallaatioita, äänitaidetta, performansseja ja tapahtumallisia töitä ei myydä taidemaalauksien tapaan, Soppela huomauttaa.

Kaapelitehdas puhuttelee koollaan

Art Fair Suomen kaltaisen monimuotoisen kuvataidetapahtuman toteuttaminen vaatii rentoa otetta tilojen käyttöön.

– Tarvitsemme muunneltavissa olevan tilan, jossa pystyy tekemään mitä tahansa. Olemassa ei ole montaakaan tilaa, jotka mahdollistaisivat tämän mittakaavan taidetapahtuman, Soppela sanoo.

– Kaapelitehdas puhuttelee koollaan ja sen raffit tilat soveltuvat tarkoitukseemme paremmin kuin hyvin. Lisäksi Kaapelitehtaan taidemyönteinen tausta tekee tapahtumasta ja koko Helsingistä kiinnostavan matkakohteen ulkomaisillekin festivaalivieraille.

Lisäpotkua Kaapelitehtaan muilta toimijoilta

Alan ammattilaisille sekä kaikille taiteen ystäville suunnatut festivaali­-päivät ovat täynnä monipuolista ohjelmaa.

– Näyttelyjen lisäksi järjestämme esimerkiksi ammattiyleisölle kohdennettuja luentoja ja työpajoja sekä kaikille kävijöille tarkoitettuja performanssi-, äänitaide- ja musiikkiesityksiä, Soppela listaa.

Kaapelitehtaan laajan toimijayhteisön ansiosta mahdollisuudet ohjelman kehittelyyn ovat lähes rajattomat.

– Kaapelitehtaan tiloissa on paljon potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Viime kerralla järjestimme esimerkiksi äänitaidesaunan kattosauna Vernerissä, lisäksi olemme yhdistäneet nykytaiteeseen joogaa ja mietiskelyä. Tällaiset ohjelmanumerot ovat hyviä puheenaiheita ja ne lisäävät kiinnostusta tapahtumaa kohtaan, on Soppela havainnut.

– Kaapelitehtaalla tunnen, että teemme jotakin todellista, merkityksellistä ja oikeaa. Art Fair Suomi on nykytaiteen kentällä mittakaavaltaan ja vaikutuksiltaan merkityksellinen tapahtuma, jonka järjestämisessä Kaapelitehtaan tiloilla on korvaamaton rooli.

Aalto-yliopiston muotinäytös – spektaakkeli päättymättömällä catwalkilla

Kevään päätteeksi Kaapelitehdas täyttyy muodista, sen luojista ja ihailijoista. Aalto-yliopiston jokakeväinen muotinäytös järjestetään Merikaapelihallissa taas 29. toukokuuta.

Muotialan opiskelijoiden luomuksiin saapuu tänäkin vuonna tutustumaan tuhatkunta katsojaa. 60 prosenttia lipuista on varattu kutsuvieraille, loput myydään yleisölle – yleensä silmänräpäyksessä.

Näytöksen tuottaja Susse Roos kertoo tapahtuman kasvaneen vuosien saatossa kansainväliseksi spektaakkeliksi.

– Järjestimme näytöstä Suvilahden Kattilahallissa, kunnes kasvoimme sieltä ulos. Samanhenkinen miljöö löytyi onneksi Kaapelitehtaalta, jossa näytös pidetään tänä vuonna jo viidettä kertaa.

Sekä Roos että näytöksen tapahtumavastaava Tuomas Laitinen kiittelevät Kaapelitehtaan vastaavan täydellisesti tapahtuman tarpeita.

– Kaapelitehtaan karu ja simppeli estetiikka sopii ilmeeltään pelkistetylle tapahtumallemme. On tärkeää, ettei tila vie tehoja pääasialta eli muodilta. Halli on myös malliltaan täydellinen satametriselle catwalkille, eikä siellä ole tolppia tai muita esteitä hankaloittamassa näkyvyyttä, he sanovat.

Merikaapelihallin lisäksi muotinäytös hyödyntää Kaapelitehtaan pienempiä tiloja: niissä järjestetään muun muassa lounastilaisuuksia ja portfolioesittelyjä ulkomaalaisille headhuntereille.

– Kaapelitehdas on tilana uniikki. Vastaavanlaisia ja -kokoisia tapahtuma­tiloja ei Helsingistä löydy, Laitinen tietää.

– Sitä paitsi meidän tapahtumaamme ja sen vieraita olisi mahdotonta kuvitella esimerkiksi urheilu- tai kuplahalliin.

Kulttuurihistorian lehtien havinaa

Laitisen mukaan Kaapelitehtaan maineella on positiivinen vaikutus kotimaisten sponsoreiden ymmärrykseen tapahtumasta.

– Merikaapelihallin täyttäminen antaa osviitan muotinäytöksen skaalasta. Myös kansainväliset vieraat vaikuttuvat vanhan teollisuustilan mittasuhteista.

Vieraisiin vetoaa myös Kaapelitehtaan historia. Siihen kuuluu sekä merikaapeleita, kännyköitä että viime vuosikymmenten muutos Suomen suurimmaksi ja monipuolisimmaksi kulttuurikeskukseksi.

– Kaapelitehdas on keskeinen paikka sekä kulttuurihistoriallisesti että kaupunkikulttuurin kannalta, Laitinen toteaa.

– On hienoa, että rakennus on säilynyt tähän päivään ja että näytöksemme on jatkumona siellä järjestetylle nuorten toimijoiden luovalle toiminnalle.

Joustavasti omannäköiseen lopputulokseen

Hyvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevalle Kaapelitehtaalle on helppo matkustaa niin julkisilla kuin muillakin kulkuneuvoilla.

– Kätevästä sijainnista on iloa myös tapahtuman rakennusvaiheessa. Lisäksi roudausta helpottaa mahdollisuus ajaa rekalla suoraan halliin, Susse Roos huomauttaa.

Aaltolaisille on tärkeää rakentaa omannäköinen tilaisuus yhdessä omien sponsoreiden ja alihankkijoiden kanssa.

– Kaapelitehtaalla saamme toimia yhteisten pelisääntöjen puitteissa vapaasti, Roos ja Laitinen kehuvat.

– Yhteistyökumppanina Kaapelitehdas on joustava ja välitön: yhteydenpito on helppoa, asiat mutkattomia ja kysymyksiin saa aina nopean vastauksen. Mikä tärkeintä, Kaapelitehtaan vuokrauskäytännöt mahdollistavat myös muotinäytöksemme kaltaisen voittoa tavoittelemattoman tapahtuman järjestämisen.

Mimosa Pale esitti performanssinsa Kuhilaat Art Fair Suomessa vuonna 2017. Kuva: Neo Aarnikotka
Mimosa Pale esitti performanssinsa Kuhilaat Art Fair Suomessa vuonna 2017. Kuva: Neo Aarnikotka
Kuva: Guillaume Roujas
Kuva: Guillaume Roujas
Kuva: Kapina Productions / SebastianRosenberg

Save the Date

LIFT – New Dimensions of Media, Arts & Culture

23.–24.10.2019, Kaapelitehdas

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty median, taiteen ja kulttuurin LIFT-festivaali myi loppuun. Ole ajoissa liikenteessä – vuoden 2019 liput tulevat myyntiin toukokuussa!

www.lifthelsinki.fi

 

Tapahtuma-tärppejä Kaapelitehtaalla

  • 12.–14.4. Helsinki Coffee Festival
  • 26.–28.4. Jäätelö- ja suklaakarnevaali
  • 10.–11.5. Kässäfestarit
  • 7.–8.9. Helsinki Design Week: Design Market

www.kaapelitehdas.fi

 

Kuva: Heikki Kouvo

Tapahtuma-tärppejä Suvilahdessa

  • 18.6. Muse: Simulation Theory World Tour
  • 28.–30.6. Tuska 2019
  • 19.–20.7. Weekend Festival
  • 25.7. The Offspring & Danko Jones
  • 9.–11.8. Flow Festival

www.suvilahti.fi

Suvilahti – alati muuttuva anarkisti

”Suvilahti on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä ulkoilmatapahtumapaikoista Helsingissä. Samalla se on edelleen voimakkaasti kehittyvä kulttuurikeskus. Viime syksynä toimintansa aloittanut Suvilahti TBA -ravintola äänestettiin heti kättelyssä City-lehden parhaiden tulokasravintoloiden kärkikolmikkoon. Kulttuuriareena Glorian toimintojen tämänkeväinen siirtyminen Tiivistämöön tuo alueelle satoja uusia tapahtumia joka vuosi.”

Jouni Kärki

Myyntipäällikkö, Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Jouni Kärki vastaa Kaapelitehtaan ja Suvilahden lyhytaikaisten tapahtumatilojen vuokrauksesta.