Jokasyksyinen Uusi Alku

On taas se aika vuodesta, jolloin monet innostuvat uudesta harrastuksesta, opiskelusta, kuntoilusta tai muuten vaan elämän skarppaamisesta. Kansalais- ja työväenopistot pursuavat mitä erilaisimpia kursseja ja suosituimmat niistä täyttyivät jopa muutamissa sekunneissa tänäkin syksynä.

On mahtavaa, jos todellakin haluaa aloittaa kokonaan uuden harrastuksen tai jatkaa kesätauolle jäänyttä ja sitoutuu siihen. Silloin se täyttää tehtävänsä eli lataa akkuja, tuo säännöllisen irtioton arjen keskellä, inspiroi ja tarpeen mukaan virkistää tai rauhoittaa.

Tarkista oma tahtotilasi

Aina ei kuitenkaan ole näin. Jos ei ole tarkkana, niin harrastuksestakin tekee helposti itselleen taakan. Kaikesta saa aikaan suorittamista, jos antaa niin tapahtua. Tulee ehkä tunne, että täytyy aloittaa jotain, kun muutkin niin tekevät. Samalla selittää itselleen, että jos ei harrasta jotain tai ole vapaa-ajallakin aktiivinen, on jotenkin huono ihminen. Monet luovat näin itsellensä täysin turhia pakkoja ja vaateita.

Tosiasiassa ei tietenkään täydy yhtään mitään, jos et halua tai tässä elämäntilanteessa ei vain ole aikaa. Kaikkien ei ole pakko harrastaa, jos ei siltä tunnu. On aivan luvallista levätä sohvalla tai käydä iltakävelyllä ilman paineita. Kuuntele itseäsi ja tee jotain sellaista, mitä oikeasti haluat ja mikä tuntuu hyvältä! Vain sinä tiedät, mikä palvelee sinua parhaiten. Vain sinä voit antaa itsellesi luvan elää sen mukaan.

Ilman syyllisyyttä

Jos siltä tuntuu, niin anna itsellesi lupa olla ilman harrastusta, pakkoa tai vaatimusta. Työelämässä on vaatimuksia ihan riittävästi, niitä ei tarvitse enempää asettaa muuhun elämään. Päätä, ettei sinun tarvitse nyt tehdä mitään ylimääräistä. Mutta kun niin teet, niin pidä huoli siitä, ettet syyllistä itseäsi! Päästä irti huonosta omastatunnosta ja nauti valinnastasi! Suomalaiset työorientoituneet ihmiset, erityisesti naiset, ovat mestareita soimaamaan itseään lukuisista ”tekemättömistä töistä”.

Jos siis haluat vain rentoutua tai levätä illalla tai viikonloppuna, tee se luvan kanssa! Ilman sitä tuosta ajasta ei ole vastaavaa hyötyä, sillä syyllistäminen syö vain lisää voimia sisältä päin.

Itsensä motivoiminen

Jos taas päätät harrastaa tai kehittää itseäsi, niin pidä huoli motivaatiostasi. On helppoa antaa periksi tai jäädä paikoilleen. Kuten Pienet askeleet ratkaisevat  -kirjoituksessa kerroin, innostuksella on harmillinen taipumus laantua ja vieläpä yllättävän nopeasti.. Entä, jos tällä kertaa niin ei tapahtuisikaan? Mikä saisi sinut pysymään päätöksessäsi ja viemään aloittamasi uusi asia loppuun asti? Mikä auttaisi sinua ylläpitämään motivaatiotasi?

Tee, mitä teet tai olet tekemättä, kunhan toimit iloiten, vapaasta tahdostasi ja hyvillä mielin!

Kirjoittaja on Intuitivon yrittäjä, coach, kouluttaja, puhuja ja kirjoittaja. Pääteemoina ovat aito itsensä tunteminen ja sitä kautta kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä eli itsensä johtaminen. Lisätietoja: www.intuitivo.fi

Kaijan kirjoittama kirja: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa käsittelee muutoksen aikaa, jossa elämme sekä sitä, miten voimme itse monin eri tavoin vaikuttaa elämämme valintoihin ja hyvinvointiimme. Kirja on myynnissä suurimmissa kirjakaupoissa sekä Viisas Elämä –sivuilla: http://www.basambooks.fi/kirja/978%20952%20260%20532%200/elaman-virrassa/

Nyt on myös tarjolla kirjaan perustuva Elämän virrassa -verkkokurssi : http://intuitivo.fi/elaman-virrassa-verkkokurssi/

Sulje mainos Tilaa Evento