Jenni Lähteenmäki: Kansainväliset menestystarinat syntyvät tiiviillä kotimaisilla verkostoilla

Viihdeteollisuuden monitoiminainen Jenni Lähteenmäki uskoo, että tiiviit kotimaiset verkostot ja yhdessä tekeminen johtavat ennen pitkää kansainvälisiin menestystarinoihin. Hänen ja musapromottoori Taija Holmin tuottama Entertainment Business Arena -tapahtuma nostaa viihde-, peli-, radio-, musa ja live-alan ammattilaisten haasteet keskiöön.

Kuluttajatottumukset muuttuvat kiihtyvää tahtia, ja kuluttajien vapaa-ajasta taistellaan. Digitalisaatio haastaa jokaista toimiaa.

Suomalaisen viihdebisneksen ammattilaiset kohtaavat toisensa festareilla, backstageilla ja gaaloissa, mutta yhteistä mahdollisuutta ammatilliseen kohtaamiseen ja haasteiden puimiseen ei ole  järjestetty. Näistä lähtökohdista syntyi ajatus järjestää Entertainment Business Arena -tapahtuma, jonka taustalta toimivat yhteisessä yrityksessään viihdeteollisuuden monitoiminainen Jenni Lähteenmäki ja palkittu musapromoottori Taija Holm

- Tuntuu vähän erikoiselta, ettei vastaavanlaista yhteistä, ammattilaisille suunnattua foorumia ole aiemmin järjestetty, Jenni Lähteenmäki pohtii.

Holm ja Lähteenmäki tekivät jo alusta pitäen tapahtumaansa liittyen strategisen valinnan: pieni on kaunista. Parivaljakko päätti kulkea vastavirtaan ja keskittyä kaksipäiväisessä tapahtumassaan ainoastaan kotimarkkinaan. 

- Suomalainen viihdeteollisuus on lähtökohtaisesti kansainvälistä. Se että nostamme kotimaisia tekijöitä, on vahvuutemme, Lähteenmäki sanoo ja uskoo, että tiiviit kotimaiset verkostot ja yhdessä tekeminen johtavat ennen pitkää kansainvälisiin menestystarinoihin. 

Poikkitieteellistä vuorovaikutusta

Hän testasi Holmin kanssa ideaa monilla eri ammattilaisilla ja alan kattojärjestöjen edustajilla. Palaute on ollut positiivista. Perusajatus on synnyttää aitoa vuorovaikutusta eri sektoreiden edustajien kesken. 

- Vähemmän hypeä ja enemmän substanssia, Lähteenmäki tiivistää, vaikka myöntää että riskejäkin on. 

Tapahtuman markkinointi vaatii jalkatyötä, sillä asiapitoinen sisältö saattaa karsia osallistujia. Lähteenmäki arvelee kuitenkin esimerkiksi pelialan kiinnostavien puhujien ja esimerkkien houkuttelevan paikalle uteliaita. 

- Moni saattaa pitää pelialaa etäisenä. Nyt tarkoituksena on tietoisesti tuoda yhtymäkohtia esiin ja herättää muissa viihteenaloissa kiinnostus pelialaa kohtaan.

Osallistujien puheenvuoroille tilaa

Lähteenmäki tiedostaa suomalaisten perisynnin aiheuttavan paineita itse tapahtumassa.

- Suomalaiset ovat tunnetusti jäyhää kansaa. Mutta mielenkiintoiset sisällöt herättävät varmasti keskustelua. 

Hän toivookin, että rohkeat, poikkitieteelliset teemat ja niiden yhdistäminen kirvoittavat yleisöä keskustelemaan. 

- Rakensimme ohjelman aikataulun tietoisesti sellaiseksi, jotta puheenvuoroille on tilaa. 

Parin päivän aikana pureudutaan muun muassa polttavaan kysymykseen siitä, miten suoratoistopalvelut muokkaavat suomalaista viihdemaailmaa tulevaisuudessa. Aiheesta vaihtavat ajatuksia Yle Areenan, MTV:n, Elisan ja Viaplayn edustajat. Ajankohtaan iskevät myös nämä aiheet: miten tunnetut pelialan brändit ovat kasvaneet kansainvälisiksi menestystarinoiksi tai mikä sai kotimaisen IPR.VC:n ryhtymään pääomarahoittajaksi Dome Karukosken ohjaamaan ja Aleksi Bardyn käsikirjoittamaan Tom of Finland –elokuvaan. 

Lähteenmäki korostaa kuitenkin, ettei pelkkä ohjelmasisältö takaa onnistumista. Myös juontajan on oltava äärimmäisen taitava ja sisällä asiassa. Tästä syystä viihdebisneksen hyvin tunteva Jussi Heikelä oli luonnollinen valinta.

- Jussi tuntee valtaosan kentällä toimivista pelureista, ja hänellä on mahdollisuus heittää kysymyksiä suoraan puhujille. Hän on isäntä, juontaja ja edustaa tavallaan yleisöä, Lähteenmäki toteaa.

Mahdollisuus yhteiselle tulevaisuudelle

Jottei puheet osallistujien poikkitieteellisyydestä jää pelkäksi järjestäjien sananhelinäksi, Lähteenmäki kertoo että ilmoittautuneiden nimiä ei aiota pimittää, vaan ne on julkaistu netissä ja listaa päivitetään viime metreille asti.

EBArenan päättää tapahtuman ydinaihetta käsittelevä paneeli, jossa Jussi Heikelän johdolla keskustellaan viihteen eri sektoreiden yhteistyöstä. Keskustelemassa ovat suomalaisen viihteen ammattilaiset eri aloilta ja luvassa on Lähteenmäen mukaan kiinnostavia näkemyksiä siitä, mikä alalla toimii, mikä ei, mitä tehdään jo, ja millaista yhteistyötä toimialojen välillä tulisi edistää. 

Pelia-alaa edustaa pitkän linjan pelialan vaikuttaja, Remedy Entertainmentin viestintäpäällikkö Thomas Puha, Tubekultuuria edustaa Tubetapahtumien toiminnanjohtaja ja Tubeconin vastaava tuottaja Krista Huovinen, leffabisnestä suomalaisen elokuvan menestynein tuottaja Solar Filmsin Markus Selin, radio-alaa pitkän linjan radiovaikuttaja, Bauer Median toimitusjohtaja Sami Tenkanen, musabisnestä Warner Musicin kotimaisesta tuotannosta vastaava General Manager Domestic Asko Kallonen ja livepuolta musiikin monitoimitalo Fullsteamin perustajiin kuuluva Juha Kyyrö.

Mikä tapahtuma?

  • Entertainment Business Arena
  • Järjestetään 4.–5.5. Crowne Plazassa.
  • Tapahtuman tuottaa EBArena Oy:n  Jenni Lähteenmäki ja Taija Holm. 
  • Kahdessa salissa nähdään kahden päivän aikana yli 30 puhujaa. 

entertainmentbusinessarena.fi

Jenni Lähteenmäen teesit

  • Kehittäminen ja kokeileminen kannattavat.
  • Toimi rehellisesti ja avoimin kortein.
  • Törmäyttämisestä syntyy uutta.