Taivas ulottui kaikkialle. Se oli hehkuvan sininen. Alla näkyi Nevadan autiomaa.
Heikki Hiltunen istui etummaisena taitolentokoneen ohjaamossa. Lentäjä oli jossain hänen takanaan.
Las Vegasissa oli ennen nousua käyty lävitse hätäpelastautuminen ja laskuvarjon avaaminen. Ja se, että pahoinvoinnin iskiessä olisi annettava ylen lentohaalarin sisään, jottei oksennus leviäisi ohjaamoon. Sitten kone heitti ensimmäisen silmukan.
Muisto neuvotteluista Red Bull Air Racen kanssa palaa vuosienkin jälkeen iLoqin toimitusjohtaja Heikki Hiltusen mieleen kysyttäessä mieleenpainuvimpia elämyksiä. Yhteistyö Red Bullin kanssa ei Hiltusen harmiksi käynnistynyt, mutta lennon jälkeen mies tiesi, että huvipuistojen vuoristoratoihin hänen ei enää tarvitse mennä.
Poliisisaattueessa Bangkokissa
Hiltusen puheessa toistuvat paikannimet ympäri maailmaa. Hän puhuu Singaporesta, Dubaista, Alaskasta, Tyynenmeren purjehduksista, Dachsteinin jäätiköstä ja Bangkokin halkomisesta poliisisaattueessa siinä missä toiset miettivät työmatkareittinsä vaihtopysäkkejä.
Bisneselämykset ovat maustaneet uraa alusta alkaen. Kenties peruste siihen löytyy uran käynnistymisestä amerikkalaisissa yhtiöissä. Maailmanlaajuisessa Honeywell-monialayhtiössä kului 14 vuotta, joita seurasi kolme vuotta tietoliikennelaitteiden parissa Tellabsilla.
– Elin kulttuurissa, jossa vierailtiin messuilla ja konferensseissa sekä toteutettiin jatkuvasti omia tapahtumia. Amerikkalaisissa yhtiöissä markkinointi ja tapahtumat olivat aivan eri arvossa kuin suomalaisyhtiöissä.
Hiltunen muistaa, miten hän ilahtui aloittaessaan Tellabsin toimitusjohtajana Suomessa samoihin aikoihin, kun yritys täytti 20 vuotta. Juhlissa johtoryhmä oli pukeutunut naamiaisasuihin.
– Olin tuore toimitusjohtaja. Kun näin johtoryhmän jäsenen naamioituneena Kiss-yhtyeen kasvomaalein, aistin, miten johtavassa asemassa olevan henkilön itsensä likoon laittaminen vaikutti henkilökuntaan.
Tällaisessa tilanteessa työntekijä näkee johtajan erilaisesta kulmasta, tavallisena ihmisenä, jota on helpompi lähestyä. Se, että pomo vetää Kiss-maskit naamalleen, madaltaa Hiltusen mukaan kynnystä puolin ja toisin.
– Tämän jälkeen on helpompi lähestyä toista, keskustella, avautua ja lähteä luomaan vuorovaikutusta.
Sooloprojekti jäämiehen kanssa
Eräs yksittäinen tähti – F1-kuljettaja Kimi Räikkönen – nostattaa hymyn useampaan kertaan Heikki Hiltusen kasvoille. Haastattelua edeltävänä päivänä on julkistettu tieto maailmanmestari Räikkösen ja iLoq-yhtiön yhteistyön jatkumisesta kaudella 2020.
Minulle on tärkeää, että voin rakentaa luottamusta ja olla itse avoin.”
Kumppanuuden syntyminen oululaisyrityksen ja jäämiehen välille oli pitkälti Hiltusen sooloprojekti, jossa yrityksen hallituksen näkökulmasta saatettiin toissa vuonna oikoa muutama mutka suoraksikin. Hiltunen kun ei muistanut informoida aivan koko hallitusta käymistään neuvotteluista ennen yhteistyösopimuksen julkistamista. Hän lähti etsimään kumppanuutta Räikkösen kanssa suoraan tämän asianhoitajan Sami Visan kanssa tietäen hyvin, että lopullisen päätöksen yhteistyön syntymisestä tekee vain Kimi Räikkönen itse. Yrityksessä asiasta tiesivät perustajan ja hallituksen puheenjohtajan ohella Hiltusen lisäksi ainoastaan markkinointijohtaja Joni Lampinen.
Lampinen koetti toppuutella Hiltusta sopimuksen tekemisessä epäillen, ettei yrityksellä ole varaa F1-sopimukseen. Markkinointijohtajaa Hiltunen ohjeisti sanoen, ettei rahaa kannata murehtia, vaan sitä, miten sopimusta hyödynnetään, mikäli se syntyy.
Kumppanuussopimus Räikkösen kanssa syntyi. Tiedä sitten, oliko maailmanmestarin mieleen yrityksen suomalaisuus, iLOQin toimiminen turvallisuusalalla edelläkävijänä vai se, että yritys kuten Räikkönenkin tähtää kovaa vauhtia eteenpäin ja on muuttamassa maailmaa.
Formula voi olla urheilulajina myös sellainen, että se kyseenalaistetaan vastuullisuutta alleviivaavassa yrityksessä. Samaa mietti myös iLoqin perustaja Mika Pukari. Viidentoista minuutin puhelun aikana toimitusjohtaja sai esitettyä, miten moottoriurheilu on huipputuotekehittäjä alallaan ja eturintamassa kehittämässä uusia pienempipäästöisiä ratkaisuja. Moottoriurheilu on alallaan teknologinen edelläkävijä, aivan kuten iLoq haluaa olla omalla teknologisella pääsynhallinta-alalla maailman muuttaja, edelläkävijä ja uusien ratkaisujen tuoja.
– Kun Mika sitten puhelun aikana sanoi, että tässähän on kyse huikeasta jutusta, tottakai me teemme tämän, viskasin vähän nyrkkiä ilmaan ja sanoin ”Jess!”
Nyt yhteistyö saa kiitoksia myös sitä aluksi karsastaneilta, ja sopimusta jatkettiin.
Seuraajia lähes kaksi miljoonaa
Lukitusjärjestelmiä kehittävä iLoq toimii toimialalla, jossa ei ole tapahtumia, joissa asiakkaat, kumppanit ja muut sidosryhmät luontevasti kohtaisivat. Tästä Hiltunen keskusteli viimeksi haastattelua edeltävänä päivänä piipahtaessaan Ruotsissa.
– Toimialamme on isossa murroksessa. Se muuttuu koko ajan digitaalisemmaksi. Ja siinä me olemme edelläkävijä. Siksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa olemme hanakasti ottaneet itsellemme thought leader -aseman.
Itse asiassa iLoqissa havaittiin melko pian, että johtopaikka oli sangen helpostikin napattavissa. Kilpailijoiden konservatiivisempi ajattelu oli jättänyt sosiaaliseen mediaan katveita tyhjiksi.
– Päätimme ottaa kanavat haltuumme. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, tuotamme niihin voimakkaasti sisältöä. Ja siinä mielessä olemme saaneet kanavat hyvin toimialaltamme haltuun. Kyllähän yhteistyö Kimin kanssa liittyy siihen myös.
– Kimi Räikkösellä on 1,7 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Eilen hän jakoi iLoq-videon omassa instassaan. Olihan se mukava lukea kommentteja, joissa kerrottiin, että ”ostan tämän tuotteen heti, vaikka en edes tiedä mikä tuote on.”
Kreisi veto Thaimaassa
Itsensä likoon laittamiseen – työntekijöiden, sidosryhmien, asiakkaiden tai mahdollisten tulevien asiakkaiden edessä – Heikki Hiltunen on tottunut. Yksi ikimuistoinen hetki tapahtui Thaimaan Bangkokissa. Vacon oyj järjesti maan pääkaupungissa useamman päivän seminaarin. Illalliselle Hiltunen kaipasi yllättävää ohjelmanumeroa, joka toisi iltaan rentoutta. Lopputulemana monisatapäinen vierasjoukko todisti, kun Hiltunen nousi thai-nyrkkeilykehään haastamaan paikallista kickboxing-mestaria. Luonnollisesti varatoimitusjohtajan nyrkkeilyasu oli yrityksen värin mukaan sininen, vastustaja taas oli puettu punaiseen, aivan kuin erään Vaconin kilpailijan väreihin.
– Ainahan adrenaliinitaso hieman nousee, kun tuollaiseen ryhtyy. Kyllä minä jännitän. Mutta kun tilanteeseen pystyy valmistautumaan kunnolla, skarppaa erityisellä tavalla. Ja kun ottaa yleisön huomioon ja uskaltaa heittäytyä, antaa mahdollisuuden aivan uudentasoiseen vuorovaikutukseen.
Varatoimitusjohtaja kehässä shortseissa. Se kertoo tilaisuuden vieraalle, on tämä sitten työntekijä tai neuvotteluvaiheessa oleva potentiaalinen asiakas, jotain yrityksen kulttuurista ja tunnelmasta.
– Kyllä porukka arvostaa, kun näkee, ettei kyseessä ole vain tiukka ja pönöttävä johtaja.
Bangkokin asiakasseminaari summaa monella tapaa Hiltusen kokonaisvaltaista näkemystä elämysten luomisesta. Tilaisuutta tai tapahtumaa ei järjestetä pelkästä järjestämisen tai resurssien ilosta. Thaimaahan kutsuttiin sidosryhmiä ympäri maailman osallistumaan tiukkaan bisnesseminaariin, jonka yhteydessä juhlistettiin vaasalaisyrityksen 20-vuotista taivalta.