Matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen.

Kimmeliin kutsuvat upouudet kokous- ja juhlatilat Pielisjoen rannalla. Paikallisuus ja nykykarjalainen luksus näkyvät kaikessa: kokonainen siipi Superior-huoneita odottaa matkailijoita, illallisella lautaselle voi valita savumuikkua ja karhua, välipäivänä tai kokoustauolla hemmottelua tarjoaa alueen upea luonto ja paikallisten kumppaneiden luoma ohjelma, oli se sitten hyvän mielen joogaa, pyöräretki jokivarressa tai isompi retki Kolille tai Bomballe.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen on liekeissä Kimmelin uudesta alusta:

– Nyt tehdyllä uudistuksella tähtäämme koko Suomen merkittävimpien tapahtumatalojen joukkoon sekä halutuksi bisnesmatka- ja staycation-kohteeksi. Uudessa Kimmelissä elämyksellisyys, paikallisuus, luonto ja vieraanvaraisuus ovat vahvasti läsnä – juuri ne asiat, joita nykymatkailija arvostaa. Hotellin tarjoama pieni luksus on hyvä lisä kokemukseen, Kanninen toteaa.

Täyden palvelun talo

Original Sokos Hotel Kimmelin palvelut on suunniteltu niin, että tuhat henkeä voi kokoustaa tai juhlia paikan päällä. Erityisen ylpeä Kanninen on siitä, että hotellin tilat on mitoitettu niin, että 550 henkeä yöpyy, kokoustaa, ruokailee ja juhlii talossa joustavasti ilman järjestelytaukoja.

Bistro Heili.

– Tällaisia taloja ei Suomessa montaa ole, jossa on mahdollisuus majoittaa näin iso seurue ja tarjota heille kokous, ruokailu ja iltatilaisuus kaikki eri tiloissa. Original Sokos Hotel Kimmel on uniikki tapahtumatalo, joka mahdollistaa ammattimaisen toteutuksen asiakaslähtöisesti, Kanninen huomauttaa.

Hotelli Kimmelin identiteetti on johtava kokous- ja tapahtumatalo, ja se on itsessään brändi.

– Original Sokos Hotel Kimmel on ollut monenlaisten tapahtumien näyttämö aina siitä lähtien, kun Urho Kaleva Kekkonen vihki talon käyttöön huhtikuussa 1977. Täällä on juhlittu sambakarnevaalit, karhunkaatajaiset, mitalijuhlat sekä isot ja pienet merkkipäivät, Kanninen toteaa.

19 miljoonan investoinneilla uuteen alkuun

Tiina Kanninen palasi ketjuohjauksesta koti­paikkakunnalleen muutama vuosi sitten ja esitteli ensi töikseen Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle mittavan uudistussuunnitelman. Kun hotelli pantiin kiinni ja riisuttiin betonille, paloi kaiken uusimiseen 19 miljoonaa euroa.

Superior-huone.

– Toteutimme uudistuksen yhdessä paikallisten ja maakunnallisten kumppaneiden kanssa. Halusimme laittaa rahan kiertämään maakunnassa. Jos osaamista tai tekniikkaa ei löytynyt omasta maakunnasta, teimme hankinnat paikallisen yrityksen kautta. Toimme todellakin elinvoimaa alueelle, yhteensä 323 henkilötyövuotta, Kanninen kertoo.

Talo kaipasi isoja investointeja, ja niiden jälkeen 2020-luku on lupausten lunastusten aikaa.

– Tavoittelemme takaisin tapahtuma­genren piikkipaikkaa, haluamme Joensuun keskustan keskipisteeksi ja maakunnan parhaaksi juhlapaikaksi, Kanninen sanoo.

Tapahtumat todeksi

Kimmelin tavoitetta nousta Itä-Suomen ykköstapahtumataloksi tekee todeksi Jarno Pitko, joensuulaistaustainen ihka uuden kokous- ja tapahtumapäällikön pestin haltija.

Kokous- ja tapahtumapäällikkö Jarno Pitko.

Pitkolla on hyvä pohja lähteä rakentamaan kiinnostavia tapahtumia: hän on maakunnan rokkipiireissä tunnettu tapahtumajärjestäjä, jolla on ollut näppinsä pelissä kaikissa Joensuun tärkeissä tapahtumissa Ilosaarirockista Joen yöhön ja Ilovaarirockiin. Pitko on työskennellyt aiemmin muun muassa legendaarisen Kerubi-klubin tuottajana.

– Meillä on puitteet kunnossa, kaikki priimaa! Uudet nykyaikaiset kokoustilat mahdollistavat uusia asioita, niitä voi jakaa ja yhdistellä tarpeen mukaan. Valkokankailta ja isoilta liikuteltavilta näytöiltä voi seurata samaa tai eri ohjelmaa eri tiloissa clickshare-systeemin ansiosta. Uuteen, 600 hengelle suunniteltuun Penttilä-saliin voi ajaa autolla sisään. Sellaisia paikkoja ei koko Suomessa montaa ole, Pitko kehaisee.

Hotellin elanto tulee perinteisesti yritys­asiakkailta, mutta mahdollisuuksia pohjan laajentamiseen on esimerkiksi urheilun suuntaan. Mitä tulee kulttuuritarjonnan luomiseen, Pitko näkee paljon potentiaalia.

– Pitää keksiä uusia kanavia, mistä asiakasvirrat saataisiin. Kun teemme tarpeeksi isosti, houkuttelemme väkeä myös oman maakunnan ulkopuolelta, hän uskoo.

Isosti tekemiseen kannustaa hotellin vieressä avautuva Sirkkalan puisto, jonka Pohjois-Karjalan Osuuskauppa hankki muutama vuosi sitten omistukseensa. Alueella on järjestetty Osuuskaupparock jo kymmenen vuotta, ja viime vuosina siellä on bailattu niin Iskelmä- Festiä, Rock in the Cityä kuin Sirkkala Popia.

Kun puistossa tapahtuu, Original Sokos Hotel Kimmel elää täysillä mukana: jatkossa festivaaleilla on luvassa VIP-palvelut niin, että palveluista ja jopa bändeistä voi nauttia myös hotellin sisätiloissa.Sirkkala-puistossa voi järjestää peräti 6–7 000 hengen tilaisuuksia, ja ensi kesänä puiston puolelle rakentuu myös iso terassi.

Pohjoiskarjalaista modernia luksusta

Puroplan & Jaakko Puro Oy:n Jaakko Puro suunnitteli koko hotelli Kimmelin uudistuksen, myös kokoustilat korkealle ulottuvine kattoineen. Entinen juhlasali on nyt Sirkkala-sali, joka sopii 380 hengen tilaisuuksille. Uudistuksessa siitä tehtiin tasalattiainen, joten koko hotellin alakerta on nyt esteetöntä tilaa. Elämystä lisää salista avautuva hieno jokinäkymä.

Puitteet ovat siis kunnossa. Miten nyky­karjalainen luksus näkyy kokousasiakkaalle?

– Tilat ja miljöö tekevät ympäristön, mutta me ihmiset teemme lopullisen luksuksen ja elämyksen, Pitko toteaa.

Paikallisuus on vahva voimavara.

– Kaikki lähtee meistä ihmisistä. Asiakas­palvelukokemus on ihan erilainen täällä Itä-Suomessa: meillä on oma murteemme ja tapamme. Se on ennen kaikkea tapa tuoda asioita esille, Pitko toteaa.

Vesielementti on läsnä Kimmelissä jo nimestä lähtien: Kimmel on hotellin alkuperäisen arkkitehdin Pauli Lehtisen joen pinnassa näkemää kimmellystä. Nyt maisemat Pielisjoelle avautuvat niin juhla- ja kokoustiloista kuin sviiteistä ja aamiais­salistakin. Kun vielä helmi-maaliskuussa valmistuu uima-allasosaston uudistus, on myös kylpyläpuoli Itä-Suomen hienoin, Jarno Pitko vakuuttaa.

– Lisäksi tämä on vesistöjen puolesta älyttömän hienoa aluetta. Luonto on aina lähellä, on Pyhäselkää ja Pielistä. Ja tunnin ajomatkan päästä löytyy Kolin kansallispuisto.

Hotellinjohtaja Kaija-Riitta Uusitalo on yhtä liekeissä avauksesta kuin koko Kimmelin henkilökunta.

– Olemme kaikki ylpeitä siitä, että maakuntaan saadaan nyt näyttävä ja ylellinen hotelli- ja tapahtumakokonaisuus, keväällä hotellinjohtajana aloittanut Uusitalo toteaa iloisena.

Original Sokos Hotel Kimmel tapahtumatilana

 • 237 huonetta
 • Uudistettu Sirkkala-sali 400 hengelle
 • Muunneltavat kokoustilat, 8 tilaa, yhdistettävissä 600 hengen tilaksi
 • Kokoussiivessä myös uusi Penttilä-sali 250 hengelle
 • Erikoisuutena luova kokoustila Urho
 • Bistro Heili
 • Bistron yhteydessä 4 kokouskabinettia
 • Iltaravintola Las Palmas 800 hengelle
 • Keväällä 2022 avautuu uudistunut kylpylämäinen saunaosasto
 • Ekstra: Pohjois-Karjalan isoimmat pikkujoulut – 1 000 henkeä juhlii joka ilta

Kimmel uudistui maakunnan voimin

 • 19 miljoonan euron uudistus
 • Koko potti sijoitettiin tuomaan elinvoimaa Pohjois-Karjalaan
 • Tavoitteena kasvu matkailun kautta: maakunnan yöpymis-vuorokaudet tuplaantuvat v. 2030 mennessä
 • Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kasvun veturina