Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tilasi viime lokakuussa selvityksen toimintamallista, jolla Helsingille saadaan kaupungin omien suurten tapahtumien tuotannosta vastaavaosaamiskeskittymä.

– Yksi keskeinen tavoite on, että jatkossa Helsinki on toimiva alusta tapahtumien järjestämiselle ja kaupungin organisaatio entistä parempi kumppani alan toimijoille, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Selvityksen tehneen Pink Eminencen toimitusjohtaja Outi Raatikainen uskoo keskittämisen tuovan paljon synergiahyötyjä.

– Hyvin verkottunut tapahtumatuotannon keskittymä voi toimia koko alaa ja sen elinkeinorakennetta kehittävänä ja edistävänä innovaatioalustana.

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevan mukaan tapahtumasäätiöllä haetaan kaupungin päätapahtumille myös parempaa kansainvälistä näkyvyyttä.

– Linjaus on, että selvitystyön loppuraportin mukaan edetään. Varsinaiset päätökset säätiön käynnistämisestä tehdään myöhemmin, hän sanoo.

Helsinki saa tapahtumajohtajan

Tapahtumasäätiölle rekrytoidaan toimitusjohtaja, eli käytännössä Helsinki saa tapahtumajohtajan. Säätiöön siirtyvät Helsingin juhlaviikkojen vakituinen henkilöstö ja tapahtumahenkilöstöä kaupunkikonsernista, yhteensä 13 työntekijää. Arvio uuden henkilöstön tarpeesta on viisi.

Kaupunkikonsernin järjestämien tapahtumien yhteenlasketut budjetit ovat lähes kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Niihin osallistuvan yleisön määrä on selvityksessä arvioitu 1,5 miljoonaksi ilman sähköisten kanavien yleisöä.

Selvityksen piirissä olleet tapahtumat ovat Helsingin juhlaviikot, Helsinki-päivä, Lux Helsinki, Tuomaan markkinat, Silakkamarkkinat, Helsingin uusivuosi, Kiinalainen uusivuosi, Helsinki-päivät Pietarissa, Mini Tattoo, Musica Nova Helsinki, Kansallinen Veteraanipäivä ja Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille.

Urheilun suurtapahtumat sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ydintoiminnaksi katsotut tapahtumat eivät olleet tarkastelun piirissä.