Helsinki Distilling Companyn Tislaamo Bar jatkaa toimintaansa tislaamon yhteydessä. Uutta on se, että aivan Tukkutorin perällä sijaitseva viskikellari on nyt vierailukeskus, tilausravintola ja tarjolla tapahtumatilaksi.

Koska viskinvalmistuksen olennainen osa on tilaa ja aikaa vaativa tynnyrikypsytys, hankki Helsinki Distilling Company vuonna 2019 käyttöönsä ainutlaatuisen kellarin. Liki 100 000 litraa viskiä arviolta 800 tynnyrissä täyttää tilan tunnelmalliseksi luolaksi, johon astuvaa tervehtivät huumaavat viskin aromit.

– Kellarimme on maailmanluokan vierailukeskus, joka hakee vertaistaan Pohjoismaissa, Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja ja Master Distiller Mikko Mykkänen toteaa.

Jääkellari yli 160 vuotta sitten

Kellari on rakennettu 1860-luvulla Sörnäisten panimon jääkellariksi. Lager-olut oli tullut muotiin, ja sitä piti kypsytellä nelisen viikkoa viileässä. Sijainti meren äärellä oli optimaalinen, sillä talvella kellariin tuotiin jäätä, joka auttoi pitämään tilan viileänä läpi vuoden. Nyt meri on vetäytynyt satojen metrien päähän, mutta vaatimaton ovi kätkee yhä tilan, jota suojaavat paksut kiviseinät pitävät lämpötilan pysyvästi täydellisesti viskinkypsytykselle sopivalla tasolla, vajaassa 15 asteessa.

– Kellarissa on optimaaliset olosuhteet viskin kypsymiseen. Etenkin kosteus on tärkeää, se pitää viskitynnyrit hyvässä kuosissa, Master Blender Kai Kilpinen kertoo.

Tila on ollut monenlaisessa käytössä perunakellarista viinivarastoon. Nyt se on ensi kertaa suunniteltu vierailukeskukseksi ja myös ulkopuolisille vuokrattavaksi. Futu Design on luonut kutsuvan loungen, josta on kiva aloittaa niin opastettu kierros kellarissa kuin muutkin tilaisuudet.

– Lounge on ensisijaisesti tastingien näyttämö ja showroom, jonka hyllyille on koottu kaikki tuotteemme, Kilpinen huomauttaa.

Heinon Tukun viinikellarin ajoilta 2000-luvun alkupuolelta kellarin perällä on kabinetteja kahdessa kerroksessa. Isompi tila soveltuu noin 30 hengen käyttöön.

– Tila on toimiva: on tilaa ryhmätöille, lounaan voi nauttia joko viskikellarissa tai Tislaamo Barissa ja yrityksen oman ohjelman jatkoksi tarjolla on kellarikierros ja tasting, Mykkänen esittelee.

Hyvä tynnyri voi maksaa tuhansia euroja

Helsinki Distilling Companyn perustajat Mikko Mykkänen ja Kai Kilpinen ovat onnellisia saatuaan viskinsä yhteen tilaan. Jokainen viski vaatii usean vuoden kypsytyksen, joten kellarin hyllyillä on käytännössä koko yrityksen historia. Viskin valmistus alkoi 21. elokuuta 2014, joten ensimmäisiä maistiaisia on jo nautittu. 

– Meillä on jokaista viskierää tallella sen verran, että voimme tehdä niistä myös ikääntyneempiä versioita, Kilpinen paljastaa. 

Koko Helsinki Distilling Companyn vuosituotanto on noin 200 000 litraa, josta viskin osuus on 30–40 000 litraa. Kuten monet artesaanitislaamot, myös HDCO ryhtyi aluksi valmistamaan myös giniä, jotta saisi tulovirran auki kallista viskinvalmistusta varten. Giniä tehdään kysynnän mukaan yhä 130–150 000 litraa vuodessa.

– Giniä teemme niin paljon kuin myydään, viskiä niin paljon kuin ehdimme. Keskeinen ero niiden teossa on aika: ginin valmistumiseen menee kolme viikkoa ja viskin vähintään kolme vuotta, Mykkänen toteaa.

Rahasummaa, joka kellarissa on kiinni, on mahdoton arvailla, mutta jotain osviittaa saa siitä, että pelkästään parhaat tynnyrit maksavat tuhansia euroja. Tyhjänä. Jos niissä on ollut viskin kypsytyksen kannalta hyvä sisältö, pikkutynnyri voi maksaa pari tonnia. Tynnyreitä voi toisaalta hyödyntää pitkään, sillä parhaassa tapauksessa ne ovat käyttökelpoisia vielä sadan vuoden iässä. Tynnyreiden saanti on kuitenkin olennaisesti hankaloitunut viime vuosina, kun myös olutta on innostuttu kypsyttämään tynnyreissä. Panimot ja tislaamot kilpailevat nyt samoista tynnyreistä. 

Helsinki Distilling Companyn aarteita ovat kotimaisesta rukiista luodut ruisviskit. Suomalaisen viljan erityisyys ja rukiin maku ovat ihanteellinen lähtökohta viskintekijälle. Rukiin myötä Suomi-brändin hyödyntäminen on luontevaa.

Yksi yrityksen erikoispiirre on vahva asiakaslähtöisyys. Moni viskitalo ei räätälöi tuotteitaan asiakastoiveiden mukaan, mutta Helsinki Distilling Companyn kanssa voi neuvotella, millaisen viimeistelyn viskilleen haluaa. Jos Kai Kilpinen saa suositella, viskin viimeinen leposija on sherrytynnyri.

Tislaamo Barin uusi tyyli on ranskalainen bistro

Helsinki Distilling Company jo viisi vuotta toiminut Tislaamo Bar on kokenut kaikenlaisia vaiheita. Sen keittiöstä nyt vuoden verran vastannut Pauli Novitsky vie keittiön juurilleen: Tislaamon uusi tyyli on ranskalainen bistro. 

Tavoitteena on tarjota erinomaista perinteistä bistroruokaa, joka on helposti lähestyttävää ja huokeaa. Liian helppo Novitskyn tyyli ei ole koskaan ollut: listalla voi olla vaikka persiljavoissa paistettuja sammakonreisiä tai ankkaa confit. Nämä makuelämykset lupaavat hyvää ruokaa myös viskikellarin tilaisuuksiin.

Tislaamon lounaalla on pari klassikkopäivää: tiistaisin tarjolla on fish & chips ja perjantaisin on pihvipäivä.