Union of International Associationsin julkistaman raportin mukaan kongressikaupunkivertailussa sijalle 14. sijoittunut Helsinki päihitti tiukassa kilpailussa Kööpenhaminan, Tukholman ja Oslon.

− Suomella on hyvä maine kongressien ja kansainvälisten tapahtumien järjestäjänä. Suomessa tehdään monilla tieteen aloilla huippututkimusta ja sen lisäksi meidät tunnetaan hyvin saavutettavana, luotettavana ja toimivana kongressimaana, Business Finlandin Finland Convention Bureau -yksikön johtaja Ines Antti-Poika kertoo.

Maavertailussa Suomi on maailman 19. ja Euroopan 12. suosituin kongressimaa kongressien määrissä laskettuna. Suomen lisäksi kahdenkymmenen suosituimman maan joukkoon sijoittuu Pohjoismaista myös Norja, joka sijoittui viime vuoden tilastossa sijalle 16. Ruotsi ja Tanska olivat sijoituksissa hieman alempina, sijoilla 22 ja 23. UIA:n tekemässä maailmanlaajuisessa vertailussa oli mukana yhteensä 167 maata ja 1197 kaupunkia. Kuten aiempinakin vuosina, kongressimaiden kärkikolmikossa olivat Singapore, Etelä-Korea sekä Belgia.

Pohjoismaissa järjestetään paljon kongresseja suhteessa väkilukuun

UIA:n tilaston mukaan vuonna 2018 järjestettiin yhteensä 11 240 kansainvälisten järjestöjen kokousta eri puolilla maailmaa. Tilastoissa ei ole mukana yrityskokouksia eikä muita yritystapahtumia. Aasiassa järjestettyjen kongressien osuus on jatkuvassa kasvussa. Pienet Pohjoismaat ovat kuitenkin kärkikymmenikössä, kun mitataan kongressien määrää suhteessa väkilukuun. UIA:n mukaan Suomessa järjestettävien kongressien määrä on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana noin kahden prosentin vuosivauhtia.

− Kongressien taloudellinen vaikutus on merkittävä suomalaiselle kokous- ja matkailualalle; kongressien lasketaan tuovan Suomeen noin 115 miljoonan euron matkailutulot, Antti-Poika jatkaa.

Kongressien määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena koko 2000-luvun ajan − kongresseja järjestetään vuosittain maailmanlaajuisesti noin 12 000. Alle 500 osallistujan kokousten määrä on kasvussa, ja tapahtumiin liittyy yhä useammin kaupallinen näyttely. Kongressien kesto on kuitenkin hieman lyhentynyt viime vuosina; yli viiden päivän mittaiset tapahtumat vähenevät, ja kahden tai kolmen-neljän päivän tapahtumien määrä kasvaa.