Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen: Tuleeko livekohtaamisista uusi luksus?

Koronavirus muutti perusteellisesti tapahtuma-alan toimintaympäristön ja näyttää siltä, että edessämme on hetteinen suo, joka ei tarjoa helppoa pois­- pääsyä. Jos jää paikalleen lillumaan silmäkkeeseen, katoavat asiakkaat ympäriltä. Jos panostaa kaikkensa suon nopeaan ylitykseen, on vaarana, että valittu reitti on väärä. Pelastavat pitkospuut eivät tipahda taivaasta ainakaan vuoteen.

Johanna Tolonen.

Jokainen meistä suhtautuu kriisiin omalla tavallaan. Yksi kymmenys huolestuneena omasta terveydestään haluaa kaikille jalkapannat. Toinen kymmenen prosenttia kieltää viruksen olemassaolon ja hurauttaa loiskuttamaan kaikki vaaran paikat. Suuri hiljainen enemmistö; talouden ja terveyden sekä pidemmän henkisen kriisinkestävyyden puolestapuhujat ovat jääneet vaille ääntä. Klikkiotsikoissa myyvät vain ääripäät ja päivittäin uutisoitavat tartuntojen määrät takaavat sen, että joku on mielestään aina oikeassa.

Tulevat kuntavaalit painavat poliitikkojen ulostuloissa, ja rajoitusten purkua harva uskaltaa kannattaa. Vielä vähemmän on näkynyt visiota pidemmälle tulevaisuuteen, kriisin yli, vaikka juuri sitä tässä syksyn sumussa kaipaamme maan johtajilta. Koronan sairaalatapausten lukumääriä ei ole suhteutettu esimerkiksi itsemurhissa joka vuosi kuolleisiin, puhumattakaan nyt nousevista syöpä- ja muista pitkäaikaissairausjonoista. Pelkopandemiaa on helppo lietsoa, ja sen vaikutukset näkyvät vasta tulevina vuosina työttömyytenä, konkursseina ja inhimillisten tragedioiden virtana.

Oma uskoni erilaisten rajoitusten oikeudenmukaisuuteen on tänä vuonna ollut välillä kovilla. Ammattimaisesti järjestettyjen tapahtumien leimaaminen erityisiksi vaaran paikoiksi on jäänyt toistaiseksi vaille näyttöä. Normaalijärjellä varustettu ei ymmärrä, miksi bussin istuin matkalla pohjoiseen tai ruuhkainen kauppakeskus on turvallisempi paikka hengittää vieruskaverin ilmaa kuin seminaarisalin penkki. Altistuminen voi tapahtua missä vain ja meidän tulisi elää mahdollisimman normaalia elämää terveydestä huolehtien. Rokote tulee laajamittaisesti käyttöön aikaisintaan vuoden kuluttua, jos koskaan. Tapahtuma- ja kongressialan on sitkeästi kerrottava omaa sanomaa turvallisuusjärjestelyistä ja tuotava esiin ammattimaisten tapahtumien loistavaa palautetta ja ihmisten ikävää toistensa luo. On tuettava toinen toisiamme, erityisesti kilpailijoita.

On tuettava toinen toisiamme, erityisesti kilpailijoita.”

Silta on rakennettava kriisin yli. Saamme kansainvälisessä kilpailussa etua niistä vahvuuksista, joita meitä on aina ollut ja jotka jatkossa korostuvat: toimiva infrastruktuuri, hyvä palvelu, luotettavuus ja vastuullisuus. Suomessa on puhdas ilma, virusvapaata tilaa metsässä ja merellä sekä kohteliasta etäisyyttä suosiva kulttuuri. Helsinki on Pohjoismaiden suosituin kongressikaupunki ja saamme suitsutusta loistavista järjestelyistä. Ammattimessuja ja näyttelyitä tarvitaan edelleen osto-, myynti- ja investointipäätöksien tekoon. Kriisissä korostuu tarve kulttuurisen ja henkisen pääoman vahvistamiseen konserteissa ja vaikkapa tieteellisissä kongresseissa. Meidän tulee yhdessä rummuttaa osaamistamme maailmalle ja varmistaa että suomalaisen tapahtuma- ja elämysalan kilpailuasema globaalisti vahvistuu. Voimme luoda uusia yhteistyön muotoja ja osoittaa, että kyky sopeutua yllättäviin tilanteisiin on osaamisemme kovaa ydintä. Turvalliset suomalaiset livekohtaamiset ovat uusi luksus.

Julkaistu Evento-lehdessä 5/2020.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Evento