Finlandia-talo on vastuullisuuden edelläkävijä

Finlandia-talo on merkittävä osa luonnonkaunista Töölönlahden puistoa. Ekologiset ratkaisut ovat olleet talossa aina tärkeitä, mutta ympäristötietoisuuden ja vastuullisuuden lisääntyessä kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan kiinnitetään huomiota entistäkin enemmän.

– Finlandia-talo haluaa olla suomalaisen tapahtuma-alan suunnannäyttäjä sekä laadukkaiden palvelujen tuottamisessa että ympäristö- ja vastuukysymyksissä, kiteyttää talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Kunnianhimoisen tavoitteen eteen on tehty töitä pitkäjänteisesti. Työ jatkuu, mutta tulokset näkyvät jo.

– Pyrimme huomioimaan ekologiset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset näkökulmat kaikissa toimissamme. Kestävää kehitystä tuetaan esimerkiksi ympäristöystävällisten energiaratkaisujen, sähkönkulutuksen tarkkailun sekä harkitun tieto- ja viestintä-teknologian kautta, Tolonen kertoo.

– Lämmitystä, ilmastointia ja valaistusta ohjataan huonekohtaisesti ja ilmanvaihdon tehoa säädetään automaattisesti henkilömäärän mukaan. Kestävä kehitys, kiertotalous ja yhteiskuntavastuu huomioidaan mahdollisuuksien mukaan myös tilaisuuksien järjestelyissä ja materiaalivalinnoissa.

Talon katolle asennetut 180 aurinko-paneelia tuottavat energiaa aina auringon pilkahtaessa. Paneelit olivat ensimmäiset laatuaan suomalaisissa tapahtumataloissa, eikä Euroopassakaan moni ehtinyt edelle. Lisäksi talossa on päästy merkittäviin säästöihin veden- ja energiankulutuksessa.

– Teemme paljon, mutta yksin ei kukaan maailmaa pelasta. Siksi odotamme myös kumppaneidemme sitoutuvan kestävää kehitystä tukeviin käytäntöihin ja opastamme mielellämme entistä ekologisempien tapahtumien järjestämisessä. Se ei lopulta ole vaikeaa eikä kallistakaan, Tolonen kannustaa.

Kestäviä kokousvalintoja

Finlandia-talo on mukana myös Helsinki Marketingin Sustainable Meeting -pilotti-ohjelmassa, jonka tavoitteena on kehittää vastuullisen tapahtumajärjestämisen työkalu kansainvälisiä kokouksia ja kongresseja varten. Kyse on vastuullisempiin B2B-tapahtumiin tähtäävästä hankkeesta, joka on myös osa Helsingin työtä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Syyskuussa saimme kunnian isännöidä ensimmäistä toimintamallin mukaista kumppaniverkoston tilaisuutta. Meidät valittiin tehtävään edelläkävijyytemme ansiosta, Tolonen kehaisee.

– Tilaisuuden hiilijalanjälki mitattiin erityisen tarkasti ja se oli yli puolet pienempi kuin vastaavassa tilaisuudessa keskimäärin.

Ruuan ja juoman osuus tapahtuman hiilijalanjäljestä on yleensä noin 6o prosenttia. Tarjoiluvalinnoilla jälkeä saadaankin pienennettyä tehokkaasti.

– Tässä tilaisuudessa tarjoiltiin vain kasvispohjaisia ruokia, minkä lisäksi ruokahävikkiin pyrittiin vaikuttamaan muun muassa viestinnän kautta: esteestä pyydettiin ilmoittamaan juuri hävikin minimointiin vedoten, Tolonen sanoo.

– Kehitettävää on aina ja matkamme on vasta alussa, mutta haluamme oppia lisää ja tulla jatkuvasti paremmiksi. Yhtenä Suomen suurimmista tapahtumataloista koemme velvollisuudeksemme vaikuttaa omalla esimerkillämme alan käytäntöihin.

Pöydässä lähiä ja luomua

Finlandia-ravintolan keittiöpäällikkö Timo Lepistö on intohimoinen lähi- ja luomuruuan puolestapuhuja.

– Suomessa on maailman parhaat raaka-aineet. Miksi emme käyttäisi niitä!

Lepistö suosii luomua Finlandia-ravintolan hankinnoissa aina, kun se on mahdollista. Portaat luomuun -ohjelman myötä keittiö käyttää pysyvästi vähintään 20 merkittävää luomuraaka-ainetta.

– Esimerkiksi luomujuureksia käytämme niin kauan kuin niitä on saatavilla. Jos luomua ei ole, käytämme vähintäänkin kotimaista lähituotantoa, Lepistö toteaa.

Usein raaka-aineet hankitaan paikallisilta pientuottajilta.

– Pientuottajien käyttö isojen tapahtumien talossa vaatii hyvää ennakko-suunnittelua. Monituhatpäisen vierasjoukon kestitseminen saattaa viedä todella ison siivun pientilallisen tuotannosta, joten raaka-aineita tilataan joskus jopa vuosi etukäteen, Lepistö yllättää.

Vaikka ravintolassa hyödynnetään pitkälti kulloisenkin satokauden parhaita raaka-aineita, on Suomen leveysasteilla väistämättä aikoja, jolloin on turvauduttava myös ulkomaan tuotantoon.

– Silloinkin vastuullisuuskriteerimme ovat korkealla, Lepistö vakuuttaa.

Kasvisruokaa, kiitos!

Finlandia-ravintolan lihahankinnoissa pyritään aina käyttämään kotimaista, vastuullista tuotantoa. Myös kalat valitaan WWF:n kalaoppaan mukaisesti.

Kasvisruoka on kuitenkin tätä päivää ja sen kysyntä on jatkuvassa kasvussa.

– Perusvalikoimiimme kuuluu esimerkiksi ilmastopaketti, johon sisältyy kasvispainotteinen menu, Lepistö huomauttaa.

Isojen tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät suhtautuvat lihattomiin tarjoiluihin vielä hieman varovaisesti, mutta Lepistö rohkaisee heitäkin ennakko-luulottomuuteen.

– Meidän menumme ovat huippu-ammattilaisten suunnittelemia maku-elämyksiä, sisälsivät ne lihaa tai eivät. Uskallan luvata, etteivät tapahtumavieraat tule kummassakaan tapauksessa pettymään!

 

Valitse vastuullisemmin!

myhelsinki.fi

  • 180 aurinkopaneelia tuottaa parhaimpina aurinkoisina kesäpäivinä jopa 20–25 % kuukausikohtaisesta energiankulutuksesta.
  • Vedenkäyttö ja energiankulutus pienentyneet merkittävästi vuosien 2015–18 aikana. Säästö vastaa 3 503 hengen vuorokaudessa käyttämän veden määrää sekä 42 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista energiankulutusta.
  • Ahkera jätteen lajittelija ja kierrättäjä sekä ympäristöystävällisten ja kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden käyttäjä.
  • ISO9001-, ISO14001- ja EFQM-sertifioitu tapahtumatalo.
  • Ekokompassi-sertifioitu ravintolatoimija.
  • Helsingin kaupungin Ilmastokumppani.
  • Vuosittaisten Töölönlahden siivoustalkoiden perustaja ja pääjärjestäjä.
  • Itämeren meriekosysteemin suojelija yhteistyössä BSAG:n (Baltic Sea Action Group) kanssa.

finlandiatalo.fi