Elämän ihmettelyä, osa I

Kauempaa näkee lähemmin.

Olen reilut kaksi kuukautta katsellut elämänmenoa pohjoisesta Espanjasta, Baskimaasta käsin. Avoimen uteliaana seuraan uutta kulttuuria ja sen tapoja. Vieläkin olen innoissani kuin pieni lapsi. On hassu tunne, kun tavallaan seuraa elämää ulkopuolisena, mutta silti on hyvin vahvasti osana ja mukana tätä kaikkea. Elää ja hengittää samaa rytmiä paikallisten kanssa, juurruttaa itseänsä ja antaa elämän hämmästyttää monella tapaa.  

Hiuksenhienoja havaintoja

Tarkkaillessa ympäristöä moni asia jää ihmetyttämään. Tiedostaminen voi olla vain pieni häivähdys, joka tapahtuu jossain taka-alalla, alitajunnassa. Silti se tapahtuu, jättää jäljen ja jossain kohtaa tulee esille ehkä muodossa, jota ei oikein itsekään ymmärrä.  

Olen tähän mennessä mm.

  • havainnut, että koirat on täällä kasvatettu siihen, että ne eivät ilman lupaa lähesty vierasta ihmistä.    
  • ihmetellyt sitä, miten hitaasti ja leveästi (neljä rinnan) ihmiset voivatkaan kävellä. Oikeasti! Miten joku voikin kulkea niin hitaasti?
  • tajunnut sen, että toisten huomioon ottaminen on eri asia kuin toisista välittäminen. Täällä kyllä välitetään kanssaihmisistä, mutta ei välttämättä oteta heitä huomioon esim. kadulla kulkiessa. Keskelle katua saatetaan yhtäkkiä pysähtyä katsomatta yhtään, mitä ympärillä on.
  • huomannut, että kaksi toisistaan hyvin poikkeavaa kansaa (espanjalaiset ja baskit) ovat sopeutuneet elämään toistensa kanssa ilman näkyviä ristiriitoja.
  • ihmetellyt kerroksittaista pyykinkuivatusta kerrostalon ”sisäpihalla” ja montaa muuta arkista asiaa.   
  • ilahtunut ihmisten luontevuudesta keskustella, ystävällisyydestä ja kohteliaisuudesta.  

Maassa maan tavalla

Kun on vieraalla maalla, on aika nöyränä seurailemassa maailman menoa, ehkä outojakin tapoja. Maassa maan tavalla on yksi parhaita oppeja, on sitten maassa vain käymässä tai asumassa. Jokaisella kansalla on omat omituisuutensa, mutta niitäkin voi oppia kunnioittamaan. Juurtuminen vie aikansa, kulttuurin omaksuminen ja ymmärtäminen tapahtuu pikkuhiljaa. Kielen oppimisesta puhumattakaan. Omaksumiskyky ja muisti varsinkaan ei enää ole entisensä. Toisto on kova sana. Ja armollisuus. Antaa asioiden tapahtua omalla ajallaan. Ei ole mihinkään kiire. Elämä tarjoaa ihmeteltävää loputtomiin, kun vain pitää mielen avoimena.

Kirjoittaja on Intuitivon yrittäjä, coach, kouluttaja, puhuja ja kirjoittaja. Pääteemoina ovat aito itsensä tunteminen ja sitä kautta kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä eli itsensä johtaminen. Lisätietoja: www.intuitivo.fi

Kaijan kirjoittama kirja: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa käsittelee muutoksen aikaa, jossa elämme sekä sitä, miten voimme itse monin eri tavoin vaikuttaa elämämme valintoihin ja hyvinvointiimme. Kirja on myynnissä suurimmissa kirjakaupoissa sekä Viisas Elämä -sivuilla: http://www.basambooks.fi/kirja/978%20952%20260%20532%200/elaman-virrassa/

Nyt on myös tarjolla kirjaan perustuva Elämän virrassa -verkkokurssi : http://intuitivo.fi/elaman-virrassa-verkkokurssi/

 

Sulje mainos Tilaa Evento