Ekologisesti syntyvä elämys on kustannustehokas

Yrittäjä Jukka Lusuan mielestä elämys syntyy harkitusta ja hyvin käsikirjoitetusta ja laadukkaasti toteutetusta kokonaisuudesta, jossa osallistujilla on mahdollisuus elää mukana.

Vaikka tapahtuman toteutus olisi miten mittava tahansa, mutta perusasiat ontuvat, ollaan menty metsään.

– Asioita on opeteltu meilläkin kantapään kautta. Halutaan jättää muistijälki, mutta kokonaisuus ei tunnu hyvältä. Kaikki yksityiskohdat kuljetuksista jonoihin asti pitää olla mietitty loppuun asti. Eteisessä ei saa olla jonoa, buffaruokailussa ei saa olla jonoja. Kun tulee tauko, niin osallistujien ei pidä joutua käyttämään taukoa vessajonossa.

Sama pätee Lusuan työhön: puheen pitää kuulua ja esiintyjän sekä materiaalien pitää näkyä.

– Teemme tapahtumissa ääni-, valo- ja kuvatekniikan lisäksi kalustusta sekä ohjelmapalveluita. Toimimme myös av-asennuskumppanina horeca-toimijoille.

Ekologisuus edellä

Lusua kertoo, että ekologinen ajattelu on lähtökohtana kaikessa.

– Se on taloudellisesti järkevää. Kun teemme jotain, niin käytämme kaiken mahdollisuuksien mukaan uudelleen. Emme heitä hukkaan mitään. Se on meille ja asiakkaalle myös kustannustehokkaampaa. Materiaalit, joita ei voi käyttää uudelleen, toimitamme kierrätykseen. Messumattoa menee muun muassa askartelutarvikkeeksi ja kenneleihin.

Lusua on työskennellyt tapahtumien parissa yli 30 vuotta. Siinä ajassa on tapahtunut paljon. Lusua pitää ammattitaitoa yllä kouluttautumalla, osallistumalla tapahtumiin ja lukemalla ajankohtaisia julkaisuja.

– Olen myös verkostoitunut alan muiden toimijoiden kanssa tiiviisti. Jaamme tietoa toisillemme; alan sisällä tieto liikkuu nopeasti.

Lisäksi Lusua käyttää työkalunaan asioita, joita itse kokee.

– Innovoin mielelläni uutta. Minun vahvuuteni piilee myös pitkässä kokemuksessa: tunnen erittäin laajalla skaalalla tapahtumataloja ja niiden toimintaympäristöjä. Tiedän tarkkaan, mitä missäkin voi toteuttaa ja mitä ei. Se tehostaa toimintaa.

Tunteet peliin

Yksi suurimmista Yucca Groupin toteutuksista on Aleksanterin joulukadun avaus.

– Yleisöä on tapahtumassa 20 000–50 000 henkilön verran ja lisäksi kulkueen varrella vielä enemmän. Tuotamme tapahtumaan äänen ja valon lisäksi videotekniikkaa ja kuvamateriaalia.

Elämys syntyy silloin, kun jokin vaikuttaa osallistujan tunteisiin niin vahvasti, että siitä jää muistijälki. Lusua painottaa, että perus­asioiden pitää olla kunnossa, jotta osallistujalle jää tilaa kokea.

– Kun ihmisen luonnollinen puolustusmekanismi hellittää, niin päästään tekemään vaikutus ihmisen tunteisiin. Normaalisti ihminen peittää tunnereaktionsa tai ainakin hillitsee sitä. Kun ryhmä ihmisiä kokee samoja asioita yhtä aikaan, suojausmekanismien laskeminen on helpompaa.

Voimakkaan tunnereaktion synnyttäminen on Lusuan mielestä helpompaa pienessä ryhmässä.

– Sosiaalinen paine on pienempi, kun osallistujia on maksimissaan viitisenkymmentä.

Aistit käyttöön

Elämys voi syntyä myös moniaistillisuuden avulla.

– Olemme toteuttaneet intiimejä illallisia, jotka on hyvin käsikirjoitettu ja sisältävät seitsemän ruokalajia ja seitsemän erilaista visuaalista maailmaa. Ääni-, valo- ja kuvamaailma seuraavat sitä, mitä lautasella on ja mitä tarina kertoo.

Tapahtuma-alalla menee tällä hetkellä hyvin. Lusua on mielellään mukana murroksessa.

– On hienoa olla mukana muutoksessa. Isot kasvavat entistä isommaksi, ja mukaan tulee uusia, pienempiä toimijoita. Ketterät kukoistavat. Tämä ilmiö tapahtuu aina säännöllisin väliajoin. Muutos on aina mahdollisuus.

Kuka?

Jukka Lusua

  • Yrittäjä, Yucca Group oy.
  • Työllistää 4 kokoaikaista työntekijää ja 30 freelanceria.
  • 20. vuosi alalla sekä yrittäjänä 30. juhlavuosi meneillään.
  • Esiintyy myös dj:nä, juontajana ja Sunday Brothers -bändin sekä Magic Engine -show´n kanssa.

Julkaistu Evento-lehdessä 6/2019.

Tilaa lehti!

Tilaa digilehti!

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

Sulje mainos Tilaa Evento