Brändi on ykkönen

Markkinointi on kokenut perinpohjaisen mullistuksen. Digitaalisuus on jyrännyt kaikkialle. Sosiaalisen median kanavat ja uudet päätelaitteet haastavat perinteisen median. Markkinoinnin ydintehtävä on kuitenkin säilynyt ennallaan. Se edistää tuotteiden ja palvelujen myyntiä, yrityksen tunnettuutta tai muita tavoitteita. Tuloksellinen markkinointi rakentuu vahvan ja huolella rakennetun brändin kautta.

– Ostovalintoja on vuosia tehty muista kuin perustarpeistamme lähtien. Elämäntapaan liittyvät motiivit ovat nousseet tärkeämmiksi. Se korostaa brändin merkitystä. Brändi on lupaus, jonka myyjä lunastaa asiakkaalleen yhä uudelleen, kiteyttävät Mainostoimisto HALO Oy:n osakkaat ja pitkään markkinointia yhdessä tehneet Mikko Vänskä ja Aapo Hollanti.

 

Reuben Kaye on henkilöbrändi, jonka valovoimaan luotetaan, kun yleisöä ei haluta jättää kylmäksi. Hän viihdytti tammikuun Pro Gaalassa, joka puolestaan on vuosittain Wanhassa Satamassa järjestettävä Horeca-alan palkintogaala. Lue juhlajärjestäjän vinkit yllättää vieraat.

 

Brändiä ei pääse pakoon

Ostopäätös syntyy, vaikkei brändiä olisi koskaan määritelty tai rakennettu. Raaka kilpailu pitää huolen siitä, että olet vaikeuksissa, jollet erotu oikealla tavalla. – Brändi on tärkeä riippumatta yrityksen koosta tai toimialasta. Brändin rakentaminen ei todellakaan ole vain suurten yritysten yksinoikeus, Vänskä sanoo.

Hän kertoo esimerkiksi pikkuisen putkiasentajayrityksen, joka tiedostamattaan rakensi vahvan brändin. – Yrittäjä teki pyynnöstä työnsä. Usein tervehtiminen jäi murahduksen asteelle. Kaikesta huolimatta kylällä levisi maine osaavasta putkimiehestä, johon voi luottaa. Hän rakensi itsestään palvelubrändiä, Vänskä poistaa hypetystä brändinrakentamisen haastavuudesta. Tässä on myös riskinsä: jos brändiin ei kiinnitä huomiota, tuloksena voi olla ristiriitaisia viestejä.

– Jos kilpailija tekee systemaattista brändityötä, ei tarvitse pohtia kumpi on vahvoilla. Kirkas brändi vie haluttuun suuntaan, Hollanti jatkaa. – Brändinrakentajan kannattaa aikajoin kysyä itseltään, miten asiakkaan käsitys meistä on vuoden aikana muuttunut ja näin tarkistaa onko valittu suunta oikea, Vänskä vinkkaa.

 

Wanhan Sataman brändi-ilmeen uudistamisessa haluttiin tuoda esille talon upea tarina ja tunnelmalliset mahdollisuudet.

 

Hollanti myöntää, että markkinoinnin suunnittelussa on usein päälleliimaamisen henkeä. – Uskotaan, että brändi rakennetaan mainostoimistossa, joka tuo sen asiakkaalleen ja kaikki on kunnossa. Eihän se näin ole, hän sanoo. – Yhteistyökumppani voi tuoda osaamistaan brändityöhön, joka rakentuu osallistavan yhteistyön kautta. Näin syntyvät lupaukset ja myyntiväittämät vievät haluttuun suuntaan.

Päätä mihin tähtäät

– Suurin ongelma on rohkeuden puute. Monet, erityisesti pk-yritykset, vilkuilevat kilpailijoitaan ja kopioivat. Tähän yhdistyy herkästi suomalainen vaatimattomuus, Vänskä sanoo. – Jos luovat ratkaisut eivät perustu huolella tehtyyn brändityöhön, tuotenimet ovat huonoja, yritysilme vanhentunut tai verkkokauppa ei toimi, hukataan voimavaroja. Huolella rakennettu brändi, kunnossa oleva perusta vievät viestin läpi. Onnistuminen näkyy tilinpäätöksen viimeisellä rivillä.

Haastetta tuo laaja kanavavalikoima. Niitä on enemmän kuin koskaan. – Digitaaliset kanavat ja sosiaalinen media ovat avanneet markkinoijalle hienoja mahdollisuuksia, mutta niihin liittyy usein turhaa hypetystä, Vänskä kertoo. – Törmäämme tilanteisiin, joissa asiakas kertoo haluavansa tehdä Facebook-markkinointia, mutta ei ole mietitty mitä kanavavalinnalla halutaan saavuttaa. Usein valitaan vain digitaalisia kanavia tai perinteisiä vaihtoehtoja. Todellisuus liikkuu lähes aina välimaastossa.

– Älä aliarvioi vanhoja, äläkä yliarvioi uusia. Kanavavalinnat kannattaa tehdä avoimin mielin ja löytää tavanomaisesta poikkeavat. Ole siis vähän ovelampi kuin muut ja tee ratkaisut hieman toisella tavalla kuin valtavirta. Tästä markkinoinnissa usein on kysymys, kehottaa Hollanti.

Uusia haasteita

Markkinoijalla on käytössään tuoreita mahdollisuuksia, se tuo myös haasteita. – Asiakastuntemuksen merkitys kasvaa entisestään, Vänskä sanoo. Markkinoijalta edellytetään nopeaa reagointikykyä vaihtuvia mieltymyksiä ennakoiden. – Pian valtaosa markkinoinnissa kohdistuu suoraan yksilöön. Toki massamarkkinointiakin tarvitaan, mutta yhä harkitummin, Hollanti arvioi.

– Meistä jokaisesta on huima määrä kuluttajadataa. Kun yritykset oppivat hyödyntämään sitä, se vie kohdennettavuuden uudelle tasolle. Kohderyhmät supistuvat. Markkinoinnin automaatio vahvistaa kehitystä entisestään. Pk-yrityksen kannattaa tutustua esimerkiksi Facebook- tai Googlemainontaan ja hakukoneoptimointiin. Kannattaa olla rohkea, muttei ottaa turhia paineita. Edetään oman liiketoiminnan ehdoilla ja asiakkaiden odotusten mukaan, kaksikko toteaa.

Mainostoimisto HALOn osakkaat Aapo Hollanti ja ja Mikko Vänskä luovat pienille ja keskisuurille yrityksille menestyksen edellytyksiä markkinoinnin kautta.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Kasvokkain 1/17 -lehdessä s. 10-13. Aapoa ja Mikkoa haastatteli toimittaja Juha Kontu.

*Kaupallinen yhteistyö