Blogi: Tarvitsemme digitaalista läheisyyttä

Tilanne ei tule tästä muuttumaan enää ikinä! Tutkitusti, amerikkalaiset käyttävät puolet valveillaoloajastaan digitaalisten laitteiden äärellä. Uskon, että tämä suhdeluku pätenee myös suomalaisten ajankäyttöön. Vuorokaudesta kolmasosa nukutaan, kolmasosa ollaan netissä ja kolmasosa koetaan maailmaa ympärillämme.

Emme voi enää sulkea silmiämme tältä tosiasialta, mikä on ollut todellisuutta jo vuosia. Kuka uskaltaa pyörittää liiketoimintaa, mikä on auki vain kolmasosan vuorokaudesta? Covid-19 ei kiihdytä digitalisaatiota, vaan vähentää digitalisaation sivuuttamista. Elämme päiviä, jolloin tarvitsemme fyysistä etäisyyttä. Digitaalisuus on nähty väärin. Se on nähty etäisenä. Se on jo vuosia ollut ollut sydämiä, sydämettömyyttä, passiivisuutta, yksinäisyyttä ja näkymättömyyttä ruudun takaa. Digitaalisuus tarvitsee läheisyyden lämpöä.

Olemme olleet rakastuneita fyysisen kohtaamisen taikaan ja aliarvioineet digitaalisten kohtaamisten mahdollisuuksia. Juuri nyt tarvitsemme digitaalista läheisyyttä ja fyysistä etäisyyttä.

Miten jostain etäisestä tehdään läheinen:

  • Yllätyksellisellä vuorovaikutuksella. Jokainen meistä on kokenut tapahtuman, jossa on ihmisten välille luotu taianomainen side. Digitaalisesti voit rakentaa minkälaisen taikamaailman tahansa, siellä ei ole reaalimaailman rajoitteita. Sisältöä kulutetaan, kokemus on jotain mitä koetaan! Kokemukset, muistot ja tunteet syntyvät valtaosin alitajunnassa.
  • Henkilökohtaisella huomioinnilla. Jokaisessa tapahtumassa on oppikirjan mukaan ollut jotain, jolloin on saatu tunne: ”wau, olen otettu siitä, että juuri minut on huomioitu.” Tämä sama tunne pitää olla osa jokaista digitaalista kokemusta.

Digitaalinen kokemus ei ole teknologinen kokemus. Sen suunnittelu ei lähde siitä, mitä teknologiaa käytetään. Sen suunnittelu ei lähde siitä, mitä alustaa käytetään. Se lähtee siitä, miten saadaan ihmiset tuntemaan jotain yhdessä. Juuri niin kuin tapahtumienkin suunnittelu.

Joku päivä pääsemme taas integroimaan digitaalisia ja fyysisiä kohtaamisia. Juuri nyt tarvitsemme digitaalista läheisyyttä ja fyysistä etäisyyttä. 

Jos jotkut osaavat nähdä olennaisen, niin ne ovat ne ammattilaiset, joilla on kokemusta siitä, miten jotain unohtumatonta ihmisten välille saadaan luotua. 

Kirjoittaja on luova johtaja, tietokirjailija ja puhuja.

Kuva: Eeva Suutari