Blogi: Jälkijäristykset

Kaija Solanan sanoo blogissaan, että luovuus nousee pintaan entisen ja uuden ajan kohdatessa. Nyt on itsetutkiskelun paikka ja hyvä hetki rakentaa tulevaisuudelle suunta: mieti, missä haluat jatkossa olla mukana ja missä et.

Tämä kirjotukseni on Korona-sarjan kolmas ja viimeinen. Ensimmäinen oli Myrskyn läpi syvään hengittäen huhtikuun alussa, toinen Tasapainotellen poikkeusoloissa kuun lopussa ja nyt noin kuukausi ensimmäisestä kirjoituksesta tämä. Vaikka aikaa tosiaan on mennyt vasta kuukausi, se on ollut niin intensiivistä, että ajantaju on kadonnut. Tuntuu, kuin huhtikuun alusta olisi iäisyys.

Prosessi jatkuu

On mielenkiintoista, miten lyhyessä ajassa prosessi on edennyt ja jatkaa etenemistään voimallisesti. Olemme kukin omalla tavallamme pikku hiljaa asettautuneet uuteen tilanteeseen. Tilanne on tasaantunut, pelko lieventynyt, ilmapiiri rauhoittunut. Se ei suinkaan tarkoita, että tilanne olisi ohi. Päinvastoin, olemme vasta alussa jossain sellaisessa, minkä lopputulosta ei tiedetä. Samanaikaisesti elämme kuin hidastetussa filmissä, jossa tapahtuu syvällisiä, vaikuttavia, elämän arvoja ja perusteita uudelleenrakentavia muutoksia valon nopeudella.

Elämä on muuttuvana monimuotoisena todellisuutena tässä ja nyt. Vain tämä hetki on totta ja seuraavassa hetkessä asiat ovat jo toisin. Jos jokin, niin ikuinen muuttuvuus eri kerroksissa ja tasoissa on normaalia. Se meidän on hyväksyttävä, siihen sopeuduttava. Kerroksellisuus ja kollektiivisuus näkyy ja tuntuu monin eri tavoin.

Välitila

Tällaisesta välitilasta vanhan ja uuden yhdistävänä siltana löytyy luovuus. Kun olemme sukeltaneet tuntemattomaan, on meidän pakko valita suunta, jolla pääsemme eteenpäin. Siihen tarvitaan luovia ratkaisuja, uusia näkökulmia ja unelmia. On mahdollisuus luoda jotain aivan uutta. Vaihe haastaa meidät tutkimaan entistä tarkemmin, missä haluat olla mukana ja missä et. Se tuo selkeyttä ja rauhaa uuteen tilaan.

Miten tästä eteenpäin?

Samalla, kun karanteenia puretaan, voi jokainen luoda omaa strategiaansa. Tapoja jatkaa eteenpäin on yhtä monta, kuin ihmisiä, mutta yksi keskeinen tekijä on kaikille yhteinen: itsensä tunteminen ja sydämen kuuntelu. Vastaukset löytyvät sieltä. Palaten ensimmäiseen kirjoitukseen: matkalla uutta kohti muista hengittää.   

Kaikkea hyvää!

Tilanteet muuttuvat, mutta tuen tarve ei vähene. Joskus lyhytkin sparraus tuo selkeyttä ja perspektiiviä omaan tilanteeseen, esimerkiksi näin.

kaijasolana.com

Kirjoittaja on itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen muutosvalmentaja, inspiroiva puhuja ja kirjoittaja. Hän on kirjoittanut satoja blogeja ja itsensä johtamisen perusteoksen: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa.

Sulje mainos Tilaa Evento