Blogi: Hyytävä talvi tuli sittenkin – kiinalaiselta kalatorilta

Kuinka me talvea toivoimmekaan! Mutta tarkemmin ajateltuna, nyt iski oikea ydintalvi. Hyytävä pakkanen, joka jäädytti kaiken toiminnan näköpiiristämme. Tyhjensi lavat, hallit, raitit ja bäkkärit. Tällä kertaa ydintalvi ei iskenyt Siperian aroilta, vaan kiinalaiselta kalatorilta – yhtä näkymättömänä kuin jäätävä tuulahdus taivaanrannassa, Evento Awards -tuomariston puheenjohtaja Petri Hollmén pohtii.

Tätä kirjoittaessa on alamme lähitulevaisuus täysin sumun peitossa. Ensimmäisenä rajoitustoimenpiteenä kiellettiin kaikki yli 500 hengen tapahtumat. Siitä alkoi ralli, jonka joka mutkassa on laitettu voimaan yhä enemmän kieltoja, rajoituksia ja estoja. Terveys ensiksi, tietenkin. Mutta en voi olla ajattelematta myös niitä terveysvaikutuksia, jotka iskevät monen yrittäjän ja alan ammattilaisen kimppuun vielä kauan sen jälkeen, kun rokotteella hoidettava epidemia on pyyhkäisty pois maapallolta. 

Moni pohtii, muuttuuko ihmisten käytös pysyvästi. Miten käy kohtaamisten? Entä joukkokohtaamisten, eli tapahtumien? Mikä on alamme tulevaisuus?

En ole Nostradamus, mutta ennustan silti. Kestipä epidemia muutaman kuukauden tai vaikka vuoden, niin perimäämme se ei muuta. Se ei muuta niitä sosiaalisia käyttäytymismalleja, jotka lajimme on omaksunut satojen tuhansien vuosien aikana. Vuosikymmenkään ei riittäisi poistamaan ihmisen kaipuuta toisen luo, lapsen automaattista iloa kasvojen tunnistamisesta tai luontaista taipumustamme istua piiriin kertomaan tarinoita ja jakamaan kokemuksia. 

Ei. Etäpalaverointi ja verkkotapahtuma on parhaimmillaankin vain kohtalainen korvike. Hyvin toteutettuna se tarjoaa kompromissin osallistujille, joilla ei ole mahdollista osallistua paikan päällä. Saattaa se jopa laajentaa yleisöjä. Mutta tapahtumaa se ei korvaa. On helppoa olla paras vaihtoehto, jos on ainoa vaihtoehto.

Etäpalaverointi ja verkkotapahtuma on parhaimmillaankin vain kohtalainen korvike."

Kaivettakoon tämä kirjoitukseni esille ja naurettakoon sille julkisesti, jos ennustukseni ei käy toteen. Ennustan siis, että asiantilan palatessa normaaliksi ja tapahtumien taas ollessa järjestettävissä, ryntäävät osallistujat niihin kuin lehmät keväiselle laitumelle. Kuukausien aikana patoutunut tarve nähdä, kohdata, tuntea, maistaa, haistaa, kätellä, halata, poskisuudella, tanssia ja hengittää samaa ilmaa lajitovereidemme kanssa tulee aiheuttamaan tapahtumiin rekyylin, jollaista ei ole ennen nähty. Pätkivät, kaikuvat, kuvan jäädyttävät, mikin päälle unohtavat, itsensä vahingossa mutettavat, kalsareissaan kameran edessä vahingossa teutaroivat ja etäpalaveribingovoittoaan hehkuttavat ovat tehneet tehtävänsä. Livenä, pliis. Ei enää yhtään etänä!

Uskoa tulevaan antaa tekemämme tutkimus. Lyytin asiakkaat olivat järjestämässä 15.3.–30.5. välille yli 15 000 tapahtumaa. Näistä suurin osa siirrettiin, ei peruttu. Uskoa siis on ja jos koskaan, nyt sitä tarvitaan. Kerromme tutkimuksesta pian lisää.

Pysykää vahvoina, auttakaa toisianne ja kyllä – tehdään etätapahtumia niin kauan, että laitumet vihertävät ja saamme päästää luovuutemme taas valloilleen.

Minulla on ikävä tapahtumia. Tulkaa pian takaisin.

Kirjoittaja on yrittäjä ja Lyyti oy:n toimitusjohtaja, Evento Awards -tuomariston puheenjohtaja, Evento Awards Alan vaikuttaja 2018 ja valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaja 2018.