Asiakkaille tärkeää ovat käsityö 
sekä ruoan tuoreus ja raikkaus. Catering Ceidas.
Asiakkaille tärkeää ovat käsityö sekä ruoan tuoreus ja raikkaus. Catering Ceidas.

Aasialaista & holittomia – catering-yrittäjät kertovat pikkujoulujen ruokatärpit

Tulevan pikkujoulukauden teemat vaihtelevat, mutta yksi on yhteistä: asiakkaat haluavat tietää, mistä raaka-aineet tulevat. Pienten ja lähituottajien kotimaiset tuotteet kiinnostavat niin ruuassa kuin juomissakin.

Makea kakku Merirosvot Juhlapalvelun tapaan.
Tarjottaviin liitetään myös kahvi- ja teetarjoilu.

Catering-alalla on paljon patoutunutta juhlatarvetta. Näin uskoo Tony Laakso Merirosvot Juhlapalvelusta Espoosta.

– Yksityistilaisuudet ovat selvästi lisääntyneet. Monet ovat siirtäneet esimerkiksi häänsä meille. Ravintolat ovat saattaneet mennä rajoitusten vuoksi kiinni jo aikaisin, mutta meillä on saanut juhlia ja juoda aina kello kolmeen asti.

Laakso uskoo, että cateringilla voi olla edessään kulta-ajat. Kahden vuoden aikana ovat jääneet juhlimatta perhejuhlat, ristiäiset, syntymäpäivät ja ylioppilasjuhlat. Jopa muistotilaisuuksia on siirretty.

– Veikkaan, että vuodesta 2022 tulee catering-yrityksille todella kiireinen.

Hääjuhlien osalta Merirosvot Juhlapalvelun ensi kesä on kahdessa kohteessa jo melkein loppuunmyyty, varauksia on vuodelle 2023 ja kyselyitä aina vuoteen 2025 saakka.

 

Tämän vuoden pikkujoulujen tilanne on vielä näkemättä, mutta silti se on parempi kuin viime vuonna, jolloin juhlia ei koettu juuri lainkaan.

– Meillä on kolme pitokartanohuvilaa, jotka ovat normaalivuosina aivan täynnä pikkujoulujuhlia. Viime vuosi oli nolla, eikä tämäkään vuosi näytä kovin hyvältä. Meille on tulossa muutamia yksittäisiä tilaisuuksia, mutta nekin ovat aika pieniä.

Helsinkiläisen Catering Ceitaan Juha-Matti Sainion odotukset ovat samansuuntaisia.

– Tämän vuoden pikkujoulukauteen on selvästi enemmän liikehdintää, jos vertaa vuodentakaiseen tilanteeseen. Tunnelma on odottava. Ihmisillä on tarve päästä juhlimaan, ja ensi vuodelle on jo jonkin verran varauksia. Isompi purskahdus tulee varmasti jossakin vaiheessa, Sainio uskoo.

Cateringilla voi olla edessään kulta-ajat.”

Merimaailma Sea Lifessa järjestetään näyttäviä
Havaiji-teematapahtumia. Merirosvot Juhlapalvelu.

Juhlien teema valitaan usein tapahtumapaikan mukaan. Esimerkiksi Helsingissä Merimaailma Sea Lifen haitunneliin sopivat Havaiji- ja Karibia-teemaiset juhlat.

– Trooppinen, lämmin Sea Life on luonnollinen teemakohde. Aloha-juhlissa on tarjolla Havaiji-menu, ihmisillä on leit kaulassa ja taustalla soi havaijilainen musiikki, Laakso kuvailee.

– Villa Åkerblomissa puolestaan teemana voi olla 1920-luku salakapakoineen. Juomissa voi olla tapahtuman omia etikettejä ja pöydässä vaikka macaronseja, joihin on painettu yrityksen logo.

Teemakattauksista selkein on Halloween, joka on ainoa Suomeen juurtunut teemajuhla, jossa ihmiset panostavat myös pukeutumiseensa. Halloween-juhlissa myös pöytäkattaukset ovat tärkeitä.

Teemat voivat liittyä myös vaikkapa kirjaan, televisiosarjaan tai vuosikymmeniin.

– Meillä on ollut esimerkiksi 1980-lukuun liittyviä tilaisuuksia, ja kohta ovat varmasti vuorossa 1990-luvun teemat. Vuosikymmen usein valikoituu sen mukaan, mihin vuosikymmeneen järjestäjän omat muistot osuvat, Catering Ceitaan Sainio sanoo.

– Nämä ovat niitä asioita, jotka pitävät virkeinä. Usein esimerkiksi teemamenuista jää jotakin myös normaaliin menuvalikoimaamme.

Tilat somistetaan teeman mukaan, kulloiseenkin juhlatilaan sopivaksi.

– Kokonaisuuden pitää olla mahdollisimman ehjä. Järjestämme catering-palveluja monenlaisissa tiloissa, joukossa on modernia tilaa, on vanhaa tehdasympäristöä ja vanhoja kartanoita, Sainio kertoo.

 

Kattauksissa panostetaan muun muassa vastuullisuuteen ja eettisyyteen. Food Campin markkinointi- ja viestintäjohtaja Sirkka Norha kertoo Food Campin nojaavan kattauksissa voimakkaasti luontoon ja luonnonmateriaaleihin, kuten puuhun, pellavaan, kiveen, luonnonkukkiin ja varpuihin. Tarjoilutapana Food Station on kasvussa.

Ruokalähettiläs oy:n Anu Mikkosen mukaan katetun pöydän kauneus on tärkeää.

– Kattaus noudattaa asiakkaan toivomaa teemaa ja viimeistelee juhlatilan. Myös valaistus on tärkeä. Toimistotilankin saa juhlavaksi oikealla valaistuksella ja kauniilla kattauksella, hän sanoo.

– Herkulliset maut ovat kuitenkin kaiken lähtökohta, klassisesti ja konstailematta.

Asiakkaat kiinnittävät paljon huomiota myös raaka-aineiden ravintosisältöön.”

Food Campin mukaan kasvisten käyttö tulee
lisääntymään entisestään. Punajuurigaspacho
sopii pikkujoulu-teemaan. Kuva: 
Santeri Stenvall

Jouluruuilla ei herkutella vielä pikkujouluissa. Tunnelmaan sopivat paremmin vaikkapa maakohtaiset tai vuosikymmeniä kuvaavat teemat.

– Meillä sukelletaan välillä Persian makumaailmaan. Toisessa tilaisuudessa raaka-aineiden kotimaisuus on juhlan lähtökohta. Kala- ja kasvispainotteisuus on tällä hetkellä kysytyintä. Pikkujouluaikana huomioimme toki sesongin, mutta harvemmin tarjoamme mitään suoranaisesti jouluun liittyvää, Mikkonen kuvailee.

Meksikolainen ja aasialainen menu ovat suosittuja, asiakkaat haluavat kokea uusia makumaailmoja.

Merirosvot Juhlapalvelujen Tony Laakso kertoo, että kasvispainotteisuus ja vegaanisuus ovat lisääntyneet.

– Kun ennen menussa oli vain pari kasvistuotetta, nyt niitä on jo puolet kaikista tuotteista riippumatta siitä, onko asiakas yksityishenkilö vai yritys, hän korostaa.

– Meillä asiakas voi valita suosituin Mix’n’Match-menumme täysin kasvis- tai vegaaniversiona. Erityisruokavalioista ei tule lisämaksua, vaikka ne ovat joskus hankalia toteuttaa.

Myös Catering Ceitaassa on nähty sama kehitys: asiakkaat ovat siirtyneet yhä enemmän kala-, kasvis- tai vegaaniseen ruokaan. Sainion mukaan asiakkaat kiinnittävät paljon huomiota myös raaka-aineiden ravintosisältöön. On tärkeää, että proteiinia on tarpeeksi ja kasvisruoka on yhtä ruokaisaa ja täyttävää kuin mikä tahansa muukin ruoka.

 

Varsinainen jouluruokakin rikastuu. Raaka-aineet ovat paljolti samoja, mutta uudella ja useammalla tavalla toteutettuina.

– Lanttu voi muuttua selleriksi, kinkku porsaanniskaksi ja joululimppu juurihapanleiväksi. Kasvikset tulevat lisääntymään entisestään, samoin itsetehdyt hillot ja chutneyt. Keveys ja rentous ovat tärkeitä, Food Campin Norha sanoo.

Vege-annokselle on tärkeää, että sesongin kasveja käytetään monipuolisesti ja niistä rakennetaan kokonainen annos, eikä vain lisukkeelta kuulostava herne-maissi-paprika-annos.

– Vahvoilla ovat kestosuosikit, kuten punajuuripatee, porkkana, paahdettu ruusukaali, kotimaiset marjat yhdistettynä suklaaseen sekä kotimaisista yrteistä tehty pesto, Norha kuvailee.

 

Korona-aika on lisännyt kotimaisten raaka-aineiden arvostusta. Asiakkaat toivovat saavansa esimerkiksi suomalaista lihaa.

– Asiakas saattaa ilmoittaa etukäteen, että Kirkkonummella on tila, joka myy karitsanlihaa, ja pyytää saada sitä menuunsa. Se on minusta ihan oikea suunta, Laakso sanoo.

– Ei ole järkeä, että me tuomme toiselta puolelta maailmaa raaka-aineita, jos niitä löytyy lähikunnasta. Toki suomalainen raaka-aine voi maksaa vähän enemmän, mutta moni on valmis maksamaan siitä.

Catering Ceitaan Sainion mukaan asiak-kaita tuntuu kiinnostavan erityisesti se, mistä raaka-aineet tulevat ja miten ruoka tehdään.

– Koronan takia ihmiset ovat tehneet paljon ruokaa kotona, joten ehkä sen ansiosta käsityön arvostus on aikaisempaa isompi, Sainio sanoo.

Mitä lasiin pikkujouluissa?

Juomavalinnoissa suositaan alkoholitonta, ekologista ja paikallista.

– Juomien osalta trendikkäin juttu on tällä hetkellä alkoholittomuus, sanoo Catering Ceitaan Juha-Matti Sainio.

– Pikkujouluihin saatetaan toivoa esimerkiksi alkoholittomia cocktaileja.

– Myös ekologisuus ja vastuullisuus kiinnostavat, ja viinivalinnoissa saatetaankin suosia luomua ja ekologisesti viljeltyjä rypäleitä.

Merirosvot Juhlapalvelun Tony Laakso kertoo, että pienpanimoiden oluet ovat lisänneet suosiotaan.

– Esimerkiksi Espoossa, jossa päätoimisesti toimimme, on tarjolla useita loistavia paikallisia vaihtoehtoja. Omat suosikkimme ovat Olarin Panimo ja Fat Lizard. Suosimme myös espoolaisten viinimaahantuojien tuotteita. Ja toki suosittelemme esimerkiksi Espoon omaa panimoa, joka pystyy tekemään juomia omalla etiketillä, vaikka hääjuhliin, Laakso kertoo.

Juomien osalta trendikkäin juttu on tällä hetkellä alkoholittomuus.”

Julkaistu Evento-lehdessä 5–6/2021.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Evento