Taikuutta ja persoonaa peliin

Taikuri Jari Reposen ura lähti kiitoon pohjoismaisen kilpailun voiton siivittämänä parikymmentä vuotta sitten. Silloin Suomessa oli taikureita kourallinen. Kilpailu on viime aikoina kiristynyt lisääntyneen tarjonnan myötä.

Perhetapahtumien suosio on viime vuosina kasvanut. Vieraat saapuvat aktiivisemmin paikalle, kun aika ei ole pois perheeltä. Onnistuneena esimerkkinä Taikamaailman yrittäjä ja taikuri Jari Reponen kertoo lääkefirman tilaisuuden, jossa lääkäreille oli järjestetty alkuillasta illallinen ja lapsille oma tila, jossa oli riittävästi ohjelmaa.

– Ihmiset saa viihtymään pidempään, jos heillä ei ole kiire kotiin. Kun lapset on huomioitu hyvin, aikuiset tulevat helpommin paikalle. On tietysti tärkeää, että lastenkin ohjelma on mietitty tarkkaan, jotta kaikille osallistujille jää hyvä fiilis.

Millaista ohjelmaa lastentapahtumiin sitten kannattaisi järjestää?

– Tubettajat ovat tällä hetkellä kova juttu lasten ja nuorten keskuudessa. Myös erilaiset osallistavat ohjelmanumerot ovat hyviä. Toisaalta taikuri on turvallinen valinta koko perheen tilaisuuksissa, sillä se kiinnostaa yleensä kaiken ikäisiä ja ihmiset tietävät ennestään, mistä on kyse, kertoo yrityksensä kautta esiintyjiä välittävä Reponen.

Sirkuksen lumo vei Reposen mukanaan jo ala-asteikäisenä niin voimakkaasti, että hän osallistui parina kesänä sirkusleirille. Yläasteelle siirtymisen jälkeen vuorossa oli Linnanmäen sirkuskoulu.

– Lopullinen kimmoke taikurin uralle oli alle kaksikymppisenä voitettu pohjoismainen taikurikilpailu. Olin tuohon aikaan kauppaopistossa, mutta jäin kuitenkin tälle tielle, sillä olin jo lapsesta lähtien halunnut esiintyjäksi, Reponen kertoo.

Reponen kertoi huomanneensa jo junioritaikurina markkinoinnin tärkeyden.

– On ymmärrettävä, ettei puhelin soi, jos et tee itseäsi tunnetuksi. Olen omalla kohdallani huomannut henkilökohtaisen kontaktin toimivan parhaiten.

Itse asiassa taktiikka poiki myös ensimmäisen ison sopimuksen, jonka Reponen kokee vielä parinkymmenen vuoden jälkeenkin kantavan edelleen hedelmää.

– Soitin Finnjetille ja kyselin hommia. Sain tehdä koe-esiintymisen pääsiäisenä, mikä poiki 17 pikkujoulukeikkaa. Ne puolestaan toivat esiintymisiä hiihtolomakaudeksi. Koulu vähän kärsi tuohon aikaan, sillä jouduin lintsaamaan esiintymisten takia. Laiva oli kuitenkin nuorelle taikurille hieno estradi. Koen panostuksen auttaneen urallani, sillä olen tuon jälkeen saanut keikkoja muiltakin laivayhtiöiltä.

Reponen on kiertänyt jo 25 vuoden ajan viihdyttämässä yleisöä erilaisissa tilaisuuksissa. Hänen aloittaessaan Suomessa oli taikureita kourallinen, lisäksi löytyi muutama pelle ja lastenbändi. Nykyisin tarjontaa on huomattavasti enemmän, samoin kilpailua.

– Tilaisuuden luonne vaikuttaa esiintyjävalintaan. Esimerkiksi kaupalliseen tilaisuuteen kannattaa valita vähän tunnetumpi nimi. Haluan keskustella asiakkaan kanssa ennen artistin buukkaamista, sillä minulla on hyvä käsitys siitä, millaisissa tilaisuuksissa edustamani esiintyjät ovat parhaimmillaan. Toisaalta tilakin sanelee esitystä. Jos esimerkiksi lavaa ei ole, on kiertelevä esiintyjä hyvä valinta, Reponen vinkkaa.

Kuka?

Jari Reponen

  • Reponen on toiminut päätoimisena taikurina lähes 25 vuotta. Taikaesiintymisten lisäksi hän tekee juontokeikkoja tavarataloissa ja kauppakeskuksissa. Reponen pitää myös lapsille taikurikursseja.
  • Taikamaailma-yrityksensä kautta Reponen myy lapsille suunnattuja esiintyjiä tilaisuuksiin ja järjestää lastentapahtumia.
  • Mäntsälässä asuva Reponen viettää vapaa-ajalla aikaa 9-vuotiaan poikansa kanssa ja matkustelee.   

taikamaailma.fi

Julkaistu Evento-lehdessä 2/2019.

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.